The Most Exciting Journeys With ZigZag Library

Follow ZigZag library

RU EN TR
  • Breaking News

    неделя

    Танцуващата къща в Прага

    А сега отиваме при други „танцуващи“ факти от света. В центъра на чешката столица, Прага, е необичайната сграда, която е известна под името "Танцуващата къща" или "Джинджър и Фред". Изграждането на "Танцуващата къща " започва през 1994 и е завършено две години по-късно. По-рано на това място се намирала сграда в неокласически стил, която е била разрушена по време на бомбардировките на Прага от американците през 1945.
    В продължение на години след това сградата е тънела в руини. В съседната къща до разрушената сграда за дълго време е живял бъдещия президент на Чехословакия и след това на Чехия, Вацлав Хавел, който е искал тук да има сграда, с която да се гордее. Неговата мечта се сбъднала, когато той станал президент на Чешката република и бил в състояние да започне процес на строителство. Хърватски архитект Владо Милунич и канадския архитект Франк Гери били поканени за реализация на проекта. Архитектите са решили да създадат сграда в стил с неочаквано начупени линии.

    Танцуващата къща

    Това бил най-добрият начин за изразяване на идеята, която искали да вложат в този проект - скъсване на чешкото общество с тоталитарното минало и еволюцията му до нови радикални промени.

    Танцуващата къща

     Сградата се състои от две кули - странно извита и нормална. Нормалната кула е символизираща мъжкото ян в китайската философия, а извитата кула - женствената Ин. Извитата кула е кръстена Джинджър, на танцьорката Джинджър Роджърс. Мъжката кула е кръстена Фред, на танцьора Фред Астър. Но не всички проекти на създателите на "Танцуващата къща" са изпълнени. Било планирано тази къща да се превърне в храм на културата, да има библиотека и картинна галерия, но сега в "Танцуващата къща" са офисите на различни фирми.

    Танцуващата къща

    На покрива на сградата е проекта, наречен "Медуза", където има френски ресторант.
     За "Танцуващата къща" жителите на Прага са на различни мнения. По-голямата част (68%, според проучвания на общественото) я смятат като архитектурно чудо, което, според тях, се вписва перфектно в стила на Прага. Но има и такива, които са против ултрамодерните къщи. Опонентите дават за пример това, че в непосредствена близост до "Танцуващата къща" са класическите забележителности на Прага, като Народния театър и Пражкия замък, чиито артистичен стил са напълно комбинирани.
     Във всеки случай, "Танцуващата къща" не оставя никого безразличен.


    За въпроси и предложения, моля, в коментарите.

    Ще съм благодарна да оцените моя труд и гласувате за блога ми на:

    BGtop

    Няма коментари:

    Публикуване на коментар

    Lang-TR

    For beginner bloggers

    Rubrics

    Lang-Bg (543) Lang-Ru (113) Lang-En (111) Lang-TR (57) Love (21)

    Pagerank

     Погледни
    BGtop

    Lang-En