The Most Exciting Journeys With ZigZag Library

Follow ZigZag library

RU EN TR
 • Breaking News

  неделя

  Танцуващата къща в Прага

  А сега отиваме при други „танцуващи“ факти от света. В центъра на чешката столица, Прага, е необичайната сграда, която е известна под името "Танцуващата къща" или "Джинджър и Фред". Изграждането на "Танцуващата къща " започва през 1994 и е завършено две години по-късно. По-рано на това място се намирала сграда в неокласически стил, която е била разрушена по време на бомбардировките на Прага от американците през 1945.
  В продължение на години след това сградата е тънела в руини. В съседната къща до разрушената сграда за дълго време е живял бъдещия президент на Чехословакия и след това на Чехия, Вацлав Хавел, който е искал тук да има сграда, с която да се гордее. Неговата мечта се сбъднала, когато той станал президент на Чешката република и бил в състояние да започне процес на строителство. Хърватски архитект Владо Милунич и канадския архитект Франк Гери били поканени за реализация на проекта. Архитектите са решили да създадат сграда в стил с неочаквано начупени линии.

  Танцуващата къща

  Това бил най-добрият начин за изразяване на идеята, която искали да вложат в този проект - скъсване на чешкото общество с тоталитарното минало и еволюцията му до нови радикални промени.

  Танцуващата къща

   Сградата се състои от две кули - странно извита и нормална. Нормалната кула е символизираща мъжкото ян в китайската философия, а извитата кула - женствената Ин. Извитата кула е кръстена Джинджър, на танцьорката Джинджър Роджърс. Мъжката кула е кръстена Фред, на танцьора Фред Астър. Но не всички проекти на създателите на "Танцуващата къща" са изпълнени. Било планирано тази къща да се превърне в храм на културата, да има библиотека и картинна галерия, но сега в "Танцуващата къща" са офисите на различни фирми.

  Танцуващата къща

  На покрива на сградата е проекта, наречен "Медуза", където има френски ресторант.
   За "Танцуващата къща" жителите на Прага са на различни мнения. По-голямата част (68%, според проучвания на общественото) я смятат като архитектурно чудо, което, според тях, се вписва перфектно в стила на Прага. Но има и такива, които са против ултрамодерните къщи. Опонентите дават за пример това, че в непосредствена близост до "Танцуващата къща" са класическите забележителности на Прага, като Народния театър и Пражкия замък, чиито артистичен стил са напълно комбинирани.
   Във всеки случай, "Танцуващата къща" не оставя никого безразличен.


  За въпроси и предложения, моля, в коментарите.

  Ще съм благодарна да оцените моя труд и гласувате за блога ми на:

  BGtop

  Няма коментари:

  Публикуване на коментар

  Lang-TR

  For beginner bloggers

  Rubrics

  Lang-Bg (557) Lang-En (124) Lang-Ru (122) Lang-TR (57) Love (21)

  Pagerank

   Погледни
  BGtop

  Lang-En