The Most Exciting Journeys With ZigZag Library

Follow ZigZag library

RU EN TR
  • Breaking News

    петък

    Ден на защитника на Отечеството

    Ден на защитника на Отечеството


    23 Февруари е любим мъжки празник в Русия и ден, за който любящите жени започват да се подготвят почти веднага след новогодишните празници. Въпреки това, получавайки подаръците, малко от представителите на по-силния пол се замислят за това, откъде се е появил този важен празник и защо се празнува в този студен месец февруари.

    Ден на червената армия



    Този празник обикновено се свързва с Указа за Червената армия на работниците и селяните. Въпреки това, историци казват, че този документ е приет още на 15 януари 1918. 20 милиона рубли били заделени за създаването на армия, а по това време тази сума била смятана за огромна.
    На фронта царила пълна бъркотия. Никой всъщност не могъл да разбере за кого трябва да воюва и дали си струва да рискува живота си. Правителството на новата съветска държава с много усилия се опитвало да формират армия, но този процес протичал много трудно. Първият пункт на набирането на доброволци бил открит на 21 февруари в Петроград. С призив за присъединяване към новата армия в защита на социалистическото отечество, излязъл вождът на съветската държава. Червената армия била създадена, но значението на първите победи и до сега историците спорят.
    Годишнината от Червената армия трябвало да се празнува в деня на подписване на указа, после било решено честването да е на 17 Февруари, но в края на краищата, определено било празникът да е в неделя, която през тази година се оказала на 23 февруари. По някаква причина след няколко години този военен празник бил забравен. И голямото възкресение на празничната дата било през 1922. В края на януари излязъл указ на Президиума на Централния изпълнителния комитет за честването на четвъртата годишнина от рождението на Червената армия. И след една година празника е празнуван широкомащабно в цялата страна под ново име - Ден на Червената армия, одобрен от Военния съвет на Революционния военен съвет на републиката.

    Значение на 23 февруари в СССР

    През 1938 на бял свят излязъл "Кратък курс по история на КПСС (б)", написана от Йосиф Сталин. Суровият лидер нито един път не споменава ленинския декрет. Властите закичили тази дата с митове за първите значими успехи, че на 23-ти февруари през 1918 червеноармейците спечелили решителни победи в Нарва и Псков. По всяка вероятност, това са опити да бъдат унищожени фактите за поражението и подписването на германския ултиматум.
    От 1946 година жителите на огромната страна започнали да наричат този празник Ден на съветската армия и военноморския флот. По традиция, този ден се почита от всички военни, към които след войната могли да се причислят почти всеки граждани. Постепенно с празника започнали да поздравят всички мъже, дори и тези, които никога не са служили в армията. Сега се празнува като Ден на защитника на Отечеството.

    За въпроси и предложения, моля, в коментарите.

    Ще съм благодарна да оцените моя труд и гласувате за блога ми на:

    BGtop


    Няма коментари:

    Публикуване на коментар

    History

    For beginner bloggers

    Rubrics

    Lang-Bg (542) Lang-Ru (113) Lang-En (110) Lang-TR (57) Love (21)

    Pagerank

     Погледни
    BGtop

    Lang-En