The Most Exciting Journeys With ZigZag Library

Follow ZigZag library

RU EN TR
  • Breaking News

    събота

    Равносметка

    Както всеки един рожден ден, преместване на друго място или започване на нова работа, така и настъпването на следващата година очертава нов етап от живота ни. Съвсем естествено е да погледнем назад и да видим как е преминала изтеклата година, какво сме преживели, какво сме успели да свършим, ако сме планирали определени неща, и какво сме постигнали като цяло. Винаги ми е било интересно да хвърля поглед през рамо и да си направя определени изводи и заключения, които ще ми бъдат полезни при писането на новите ми цели, планове и желания.

    равносметка

    Много хора ще кажат, че не обичат да поглеждат назад или да срещат лице с лице миналите си грешки, че е добре да забравиш какво е било и да продължиш напред. Но без съответния анализ бъдещите точки няма да са адекватни и реалистични. И сякаш е по-добре, ако си припомним събитията и дейностите си през годината, дори да почувстваме болка за да се поучим от тях.
        Защо е добре да си направим равносметка? Човекът е разумно същество и в една определена част от съзнанието си той иска да се развива, напредва, усъвършенства. Ако някой се опита да отрече този факт, нека погледне постоянните промени, които се случват около него. В днешни дни напредъкът на технологиите например е един от водещите механизми на икономиката. Изискванията към един служител нарастват стремглаво с всяка изминала година. Ако преди е трябвало да бъдем грамотни, за да започнем работа, то днес за добре платена такава ни искат познания по 2 чужди езика, компютърни умения, използване на определени машини и съоръжения, завършена висока степен на образование и още куп други изисквания, които ни карат да се замислим и да си кажем: „Досега къде съм спал/а?“ От друга страна, купуваме все по-модерна техника, автомобили, оборудване, дори домакински уреди, с които обновяваме собствения си свят. Та това не е ли напредък?
    Равносметка се прави не само от хората. Предприятията, частните компании, организациите, административните институции, държавите поставят за всяка нова година конкретни задачи, изготвят годишни планове, предвиждат резултати, пресмятат бюджети. А те се правят въз основа на предходния период, след внимателен оглед на анализите и отчетите за него. Така и ние е добре, преди да предприемем каквото и да е през настоящата година, да се запитаме как е преминала старата.
        Може да разгледаме нещата в няколко параграфа:

    1.Какво научих през изминалата година?


    И какво искам да науча още? Това е важно да се знае, за да може да надграждаме, тоест да продължим да се развиваме в тази посока.

    2.Какво успях да свърша от планираното за периода?


    Това са точките, които ни носят удовлетворение, че са отметнати като точки. Трябва да отбележим факта на дори малките си постижения, за да се наградим за тях, и да отбележим до колко успешно е преминала годината – дали сме приключили поне 80% от предвидените задачи. Това е много важно, понеже ще видим до каква степен се придържаме към плана си и колко сме склонни да отлагаме ангажиментите си за по-нататък.

    3.Кои от задачите остават и трябва да начисля за настоящия период?


    Добре е те да бъдат разпределени още в първите месеци, за да можем да отметнем и тях като приключени и да започнем годината на чисто. В зависимост от числото на задачите можем да преценим дали трябва да бъдем по-дисциплинирани и по-малко да се отдаваме на удоволствия и забавления и да се концентрираме върху по-мащабни цели.

    4.Къде сбърках?


    Можем да се запитаме дали сме вървели по правилния път и дори да сме се отклонили да разберем, че трябва да се върнем на него. Можем да планираме по-целенасочено и стегнато. От друга страна, грешките могат да ни послужат като пътни знаци, които да ни оказват кое е забранено. Колкото по-малко ги повтаряме, толкова повече време ще успяваме да спестим. А времето е ценно.

    5.Какво спечелих и какво загубих?


    Добре е да знаем баланса си за годината. Той може да не е свързан само с финансови активи и пасиви, но е възможно да сме спечелили или загубили нечие доверие, да имаме нов партньор или важни клиенти, които сме срещнали, спечелени конкурси, участие в конференции, нови познания, завършени курсови и списъкът може да продължава до безкрай. Повечето хора нямат тетрадка за приходите и разходите, но това е една полезна информация, която не отнема много време да се вписва и по-лесно могат да се забележат излишните харчове или „загуби“. 

    6. И не на последно място – отделих ли достатъчно време на любимите си хора?


    Често сме твърде заети и пренебрегваме най-близките – семейството, роднините, приятелите – с извинението, че те ще ни разберат най-добре. Но я си представете, че това е била последната ви година живот. Какво бихте направили, ако знаехте това? Непременно щяхте да сложите приоритет на хората, които обичате и ви обичат. А защо не го сторите още сега и през новата година да им отделите най-доброто си време и внимание?
        Въпросите, които могат да се зададат по време на равносметка, са многобройни и от всякакъв род. Това е индивидуален анализ и тук се дават само базови идеи, които да се доразвият. Но това упражнение е полезно. Ако седнете някъде на тихо и уединено място за няколко часа, можете да откриете много неща, които без този анализ, едва ли бихте открили. За да обикнете живота си и света около вас, на първо място трябва да познавате и обичате себе си и да знаете от къде сте дошли и на къде сте се запътили.

    Автор Катя Ихчиева

    За въпроси и предложения, моля, в коментарите.

    Ще съм благодарна да оцените моя труд и гласувате за блога ми на:

    BGtop



    Няма коментари:

    Публикуване на коментар

    Lang-TR

    For beginner bloggers

    Rubrics

    Lang-Bg (542) Lang-Ru (113) Lang-En (110) Lang-TR (57) Love (21)

    Pagerank

     Погледни
    BGtop

    Lang-En