The Most Exciting Journeys With ZigZag Library

Follow ZigZag library

RU EN TR
 • Breaking News

  петък

  Джон Ленън

  На 8 декември 1980 години Джон Ленън е застрелян с четири куршума в гърба от Марк Дейвид Чапман в Ню Йорк, пред сградата, в която се намира апартамента му. Всичко това става пред очите на съпругата му Йоко Оно. Ленън издъхва в болницата "Св. Лука-Рузвелд", въпреки опитите на докторите да спасят живота му. Още при пристигането Ленън няма пулс и не може да диша.

  Ленън

  Причината за смъртта му е масивна загуба на кръв в резултат на четирите огнестрелни рани. Йоко Оно съобщава, че няма да прави погребение. Тя се обърща към всички със следното съобщение: "Няма да има погребение за Джон. Джон обичаше и се молеше за човешката раса. Моля, направете същото за него. Обичаме ви, Йоко и Шон." Убиецът не се и опитва да избяга, а търпеливо чака полицията да се появи, за да го арестува. Според информацията в медиите по онова време, той дори е четял спокойно "Спасителят в ръжта" на Селинджър. Чапман споделя, че тази книга го е вдъхновила и мотивирала да извърши убийството. Часове по-рано той получава автограф от жертвата си. Това е и последният автограф, който Джон Ленън дава в живота си. Чапман получава доживотна присъда, тъй като се признава за виновен, въпреки съветите на адвоката си да бъде обявен за невменяем. През годините подава шест молби за преразглеждане на делото, но и шестте са отхвърлени. Йоко Оно също е против освобождаването му, тъй като се страхува за собствената си безопасност и за безопасността на сина си Шон Ленън. Смъртта на Джон Ленън оставя огромен отпечатък върху огромна част от хората по цял свят. Пред дома му се събират много почитатели.
  Йоко Оно ги призовава да се съберат отново на 14 декември в Сентръл парк за десетминутна мълчалива молитва. На 14 декември, седмица след трагичното събитие, милиони хора от цял свят уважават молбата на вдовицата. В Ливърпул се събират 30 хил. души, а в Ню Йорк – 225 хил. души. На следващата година Йоко пуска на пазара албума „Season of Glass“, като обложката му е близък кадър на окървавените очила на Ленън. През 1997 година албумът е преиздаден, като в него е включена и песента „Walking on Thin Ice“, която двамата миксират няколко часа преди смъртта му. Снимката, заснета от Ани Лебовиц в деня на убийството, става корица на Rolling Stone на 22 януари 1981 година. Броят е посветен на живота и творчеството на музиканта. През 2005 година тази корица оглавява класацията за най-добри корици на Американското общество на редакторите в списания за последните 40 години. Освен като талантлив изпълнител, Джон Ленън остава в сърцата на всички с вярата си в доброто у хората и желанието му за един мирен и спокоен свят.  За въпроси и предложения, моля, в коментарите.

  Ще съм благодарна да оцените моя труд и гласувате за блога ми на:


  BGtop

  Няма коментари:

  Публикуване на коментар

  Lang-TR

  For beginner bloggers

  Rubrics

  Lang-Bg (543) Lang-Ru (113) Lang-En (111) Lang-TR (57) Love (21)

  Pagerank

   Погледни
  BGtop

  Lang-En