The Most Exciting Journeys With ZigZag Library

Follow ZigZag library

RU EN TR
  • Breaking News

    събота

    Свети Мина

    На 11 ноември почитаме Свети Мина като покровител на семейството. Името му означава "месечина, луна". Известен Чудотворец, закрилник на сираците и бездомните. Свети Мина се смята за патрон и закрилник на всички народни лечители, знахари, воини, както и на хората, поели на дълъг път.
    Свети Мина закриля и жените, затова на този ден те се молят пред иконата на светеца за здраве на децата си, за радост и благополучие на дома. Свети Мина бил войник в Египет. За вярата след мъчения бил посечен с меч в 296 година при Диоклетиан и Максимиан. Той изповядвал християнската вяра и служил във войската, разположена в Котуанската област, под началството на военачалника Фирмилиан. По това време в Рим царували заедно двамата нечестиви царе Диоклетиан и Максимиан (284-305). Те издали указ да се предават на мъчения и да се убиват всички християни, които не се покланят на идолите.
    Според указа вярващите в Христа навсякъде били принуждавани да извършат идолски жертвоприношения. Тогава блаженият Мина, като не желаел да гледа това бедствие и почитането на бездушните идоли, оставил воинското си звание и се оттеглил в планините, в пустинни места.
    Той сметнал, че е по-добре да живее със зверовете, отколкото с хора, които не познават Бога. Свети Мина дълго време се скитал в планините и пустините, поучавайки се в Божия Закон, с пост и молитва очиствайки душата. Така изминало доста дълго време.

    Свети Мина


    В народните представи Свети Мина е бил господар на вълците, които трябвало да пуска и да прибира. Неговият празник бележи средата на така наречените Вълчи празници - от Архангеловден до Коледни Заговезни - времето, в което вълците бесуват.
    От днес, 11 ноември, започват "Вълчите празници", които водят след себе си най-дългите нощи. По това време хората довършвали всички започнати ремонти, поправяли огради и запушвали процепите, през които можели да се промъкнат всякакви зли сили.

    манастир "Свети Мина"


    В околностите на София е манастирът "Свети Мина".

    На днешния ден празнуват носещите имената: Виктор, Виктория (означава победител на латински) и Минчо, Минка.


    1 коментар:

    Lang-TR

    For beginner bloggers

    Rubrics

    Lang-Bg (542) Lang-Ru (113) Lang-En (110) Lang-TR (57) Love (21)

    Pagerank

     Погледни
    BGtop

    Lang-En