The Most Exciting Journeys With ZigZag Library

Follow ZigZag library

RU EN TR
  • Breaking News

    петък

    Мостът на Леонардо

    Мостът
    Факт е, че през 1502 Леонардо да Винчи предложил на турския султан Баязид II да изгради самоподдържащ се каменен мост.

    Мост

    Леонардо да Винчи е писал за моста на султана на Турция следното: "Мостът е във формата на арка и ще е толкова висок, че всеки кораб с пълни платна ще преминава свободно под сводовете му". Според плана на великия художник 346-метровата ажурна конструкция на моста е трябвало да се държи във въздуха благодарение на принципно нова система на закрепване. Ако бил реализиран този проектът, мостът щял да бъде най-дългият мост за своето време - дължината му била 346 метра. Въпреки това, Леонардо не успял да реализира проекта си. Султан Баязид II отказал предложението на флорентинския художник.

    Норвегия


    През 1996 г. проектът на моста е намерен от норвежкия художник Вебьорн Санд, който основава по-късно обществената организация „Леонардо Бридж Проджект“, подкрепяна от норвежката администрация за обществени пътища. Той успял да убеди пътното ведомство на Норвегия да вземе решение за реализиране на 500 годишния проект. Истината е, че мостът не се оказал толкова гигантски, както е бил замислен от Леонардо, но уникалният му минималистичен дизайн от три поддържащи арки, широки в основата и тънки в мястото на съединяване с пътното платно, останали непокътнати.

    Мост по проект

    В норвежкия град Ал през 2001 бил открит 100-метров пешеходен мост, проектиран от Леонардо да Винчи. Новият мост отстъпва на своя средновековен прототип по дължина. Той е 100 м. вместо на 346, но е точно същия по конструкция и естетически достойнства като моста, проектиран от Леонардо.

    Мостът


    Версията "каменен мост" би била твърде скъпа и норвежците се спират на бор и тиково дърво като строителен материал. Мостът е направен с помощта на уникална технология "слоеста дървесина", чрез ламиниране норвежки бор по специален начин. Същата технология е използвана през 1994 по време на строителството на пързалка за Зимните олимпийски игри в Лилехамер.

     красив и величествен


    Като краен резултат след изграждането на моста цената му била само $ 1,360,000.


    За въпроси и предложения, моля, в коментарите.

    Ще съм благодарна да оцените моя труд и гласувате за блога ми на:

    BGtop




    Няма коментари:

    Публикуване на коментар

    Lang-TR

    For beginner bloggers

    Rubrics

    Lang-Bg (542) Lang-Ru (113) Lang-En (110) Lang-TR (57) Love (21)

    Pagerank

     Погледни
    BGtop

    Lang-En