The Most Exciting Journeys With ZigZag Library

Follow ZigZag library

RU EN TR
 • Breaking News

  петък

  Мелник

  Богат на природни и културни забележителности е най-малкият град в България, град Мелник.
  Културни и природни забележителности на град Мелник.
  Историческият музей на град Мелник се помещава в Пашовата къща, строена през 1815 година. Тя се състои от осем помещения, включително и каменния приземен етаж и салон. В приземния етаж е показан основният поминък на хората в Мелник и региона - производството на вино от местната Мелнишка лоза.


   къща


  Музеят включва богата колекция от градския живот и бита по време на Възраждането. Кордопуловата къща е построена през 1754 от заможен гръцки търговец от семейството на Кордопулос.


  Кордопуловата


  Тя е една от най-величествените възрожденски къщи в страната. И показва типичната за Мелник изба, вкопана под формата на тунел в скалата, побирайки огромни бъчви, използвани за съхранение на мелнишко вино. Вътрешната архитектура на къщата е украсена със стенописи, дърворезби и стъклописи.
  Паметникът на Яне Сандански, построен през 1972, е в градината - парк на входа на град Мелник.


  Паметникът

  Информация за Мелник

  Мелник се намира в планински район, в югозападното подножие на Пирин планина. Той е разположен в живописна местност на 12 километра югоизточно от Сандански на 437 метра надморска височина. Климатът е континентално-средиземноморски, с летен минимум и зимен максимум на валежите. Мелнишката река, ляв приток на река Струма, тече през града.


   манастир

  Роженският манастир се намира на 7 километра от Мелник. За любителите на природата има пряка пътека, която минава през природния феномен Мелнишките пирамиди.


   пирамиди


  Мелнишките пирамиди са скални образувания. Те са най-посещаваните туристически атракции на територията на България. Мелнишките пирамиди са разположени в подножието на югозападната част на Пирин планина. Районът обхваща и огромно количество други скални образувания в различни форми и очертания, наподобяващи скални гъби, игли, конуси. От особен интерес е групата от пирамиди, разположена в околностите на село Кърланово.
  Височината на Мелнишките пирамиди достига до 100 метра. Характерна особеност на пирамидите са пясъчните им склонове, които са почти вертикални на места. Върховете са покрити с широколистни растения и треви. Мелнишките пирамиди са обявени за природна забележителност през 1960 година.

  Няма коментари:

  Публикуване на коментар

  Lang-TR

  For beginner bloggers

  Rubrics

  Lang-Bg (543) Lang-Ru (113) Lang-En (111) Lang-TR (57) Love (21)

  Pagerank

   Погледни
  BGtop

  Lang-En