The Most Exciting Journeys With ZigZag Library

Follow ZigZag library

RU EN TR
  • Breaking News

    петък

    Мелник

    Богат на природни и културни забележителности е най-малкият град в България, град Мелник.
    Културни и природни забележителности на град Мелник.
    Историческият музей на град Мелник се помещава в Пашовата къща, строена през 1815 година. Тя се състои от осем помещения, включително и каменния приземен етаж и салон. В приземния етаж е показан основният поминък на хората в Мелник и региона - производството на вино от местната Мелнишка лоза.


     къща


    Музеят включва богата колекция от градския живот и бита по време на Възраждането. Кордопуловата къща е построена през 1754 от заможен гръцки търговец от семейството на Кордопулос.


    Кордопуловата


    Тя е една от най-величествените възрожденски къщи в страната. И показва типичната за Мелник изба, вкопана под формата на тунел в скалата, побирайки огромни бъчви, използвани за съхранение на мелнишко вино. Вътрешната архитектура на къщата е украсена със стенописи, дърворезби и стъклописи.
    Паметникът на Яне Сандански, построен през 1972, е в градината - парк на входа на град Мелник.


    Паметникът

    Информация за Мелник

    Мелник се намира в планински район, в югозападното подножие на Пирин планина. Той е разположен в живописна местност на 12 километра югоизточно от Сандански на 437 метра надморска височина. Климатът е континентално-средиземноморски, с летен минимум и зимен максимум на валежите. Мелнишката река, ляв приток на река Струма, тече през града.


     манастир

    Роженският манастир се намира на 7 километра от Мелник. За любителите на природата има пряка пътека, която минава през природния феномен Мелнишките пирамиди.


     пирамиди


    Мелнишките пирамиди са скални образувания. Те са най-посещаваните туристически атракции на територията на България. Мелнишките пирамиди са разположени в подножието на югозападната част на Пирин планина. Районът обхваща и огромно количество други скални образувания в различни форми и очертания, наподобяващи скални гъби, игли, конуси. От особен интерес е групата от пирамиди, разположена в околностите на село Кърланово.
    Височината на Мелнишките пирамиди достига до 100 метра. Характерна особеност на пирамидите са пясъчните им склонове, които са почти вертикални на места. Върховете са покрити с широколистни растения и треви. Мелнишките пирамиди са обявени за природна забележителност през 1960 година.

    Няма коментари:

    Публикуване на коментар

    Lang-TR

    For beginner bloggers

    Rubrics

    Lang-Bg (543) Lang-Ru (113) Lang-En (111) Lang-TR (57) Love (21)

    Pagerank

     Погледни
    BGtop

    Lang-En