The Most Exciting Journeys With ZigZag Library

Follow ZigZag library

RU EN TR
 • Breaking News

  сряда

  Къща музей Пейо Яворов

  Пейо Яворов е роден в Чирпан на 1 януари 1878 (13 януари по нов стил) и живее в родната си къща до 17-годишна възраст. Освен с активната си литературна дейност, Яворов е известен и като участник в българското национално движение за освобождение на Македония и в Балканската война (1912 – 1913). Пейо Яворов е автор на над 160 стихотворения, събрани в три стихосбирки, които са преведени на повече от 20 езика, сред които руски, белоруски, украински, полски, чешки, немски, английски, арменски, японски, китайски, италиански, френски, румънски. Поетът е считан за един от родоначалниците на символизма в българската лирика.
  Родната му къща днес е Къща музей „Пейо Яворов”.


  Родната къща


  Намира се в централната част на град Чирпан. Обявена е за музей на 31 октомври 1954 по повод 40-годишнината от смъртта му, а в брой 72 на Държавен вестник от 1977 е обявена и за архитектурно-строителен паметник. Още преди официално да бъде обявена за музей, къщата е обект на посещения. През 1924 за 10-годишнината от смъртта на поета домът му е посетен от Гео Милев (друг голям български поет) и други творци. Заради това по-късно голямата сестра на Яворов отделила една от стаите на къщата за почитатели на поета.
  Експозицията на музея в Чирпан представя оригиналната битова подредба на кухнята, гостната (наричана „средната стая”) и така наречената „Пейова” стая. В гостната може да бъде видян портретът на Хаджи Димитър и Стефан Караджа (български революционери и радетели за освобождение от османско владичество), свидетелстващ за отношението на семейството към борбата за освобождение. Гостната е запазена във вида, в който семейство Яворови я е подредило, готвейки се да посрещне поета и съпругата му Лора през септември 1913. Средната стая била на майката на поета, Гана Крачолова, където тя обичала да пее български народни песни.


  Къща музей

  В Пейовата стая е запазена работната маса на поета, върху която е стояла любимата му книга, „Фауст”на Йохан Гьоте, и неговото легло с метални решетки. В тази стая Яворов е прекарал множество безсънни нощи, четейки стиховете на Ботев, Вазов, Пушкин, Лермонтов и Некрасов. На стената е окачен и портретът на Пушкин, който Яворов изрязва от руското списание "Нива" и поставя в рамка.
  В двора на къщата музей е поставен бюст-паметник на поета.

  Бюст-паметник

  През 1973 към музея е открита експозиционна зала. В нея са показани снимки и вещи, представящи живота и творчеството на Яворов - от стария Чирпан, ученическите му години в Пловдив, работата на поета като телеграфист в различни градове из България, участието му в културния кръг „Мисъл”.
  От 1968 в Чирпан се провеждат ежегодни Яворови януарски дни. Откриването им е на рождения ден на поета - 13 януари. Културното мероприятие е съпроводено с литературни четения, изложби, кръгли маси. В музея се организират и множество премиери на книги, конкурси и концерти. На 13 юли 2006 къщата музей „Пейо Яворов” е включена в списъка на Стоте национални туристически обекта заедно с манастира „Свети Атанасий”, който се намира на около 15 км от Чирпан, в село Златна ливада. Манастирът е от римско време.


  За въпроси и предложения, моля, в коментарите.

  Ще съм благодарна да оцените моя труд и гласувате за блога ми на:


  BGtop  Няма коментари:

  Публикуване на коментар

  Lang-TR

  For beginner bloggers

  Rubrics

  Lang-Bg (543) Lang-Ru (113) Lang-En (111) Lang-TR (57) Love (21)

  Pagerank

   Погледни
  BGtop

  Lang-En