The Most Exciting Journeys With ZigZag Library

Follow ZigZag library

RU EN TR
  • Breaking News

    вторник

    Хан Телериг

    Хан Телериг
    Хан Телериг (768-777) заел престола след хан Паган (767-768) след изтощителни вътрешни борби за надмощие и власт. През 774 сключил мирен договор с Византия, с което предотвратил военен конфликт с нея. Направил опит да обедини славяните от българската група в силна държава.
    За да запази независимостта на българската държава, си послужил с хитър ход - за да унищожи провизантийската групировка сред военноплеменната аристокрация в страната, изпратил писмо на византийския император, в което му съобщавал, че иска да избяга от България и затова го моли да му съобщи имената на доверениците си в България. След като получил списъка на императорските "тайни приятели", Телериг заповядал всички да бъдат избити. Разгневен от измамата, византийският император веднага предприел поход срещу българите (август 775), но още по пътя получил сърдечен удар и починал. След 2 години обаче в България отново станали вътрешни междуособици и Телериг избягал в Цариград. Там приел християнството и се оженил за братовчедка на византийската императрица.
    Есента на 774 хан Телериг изпраща 12 000-на войска към днешна Македония към племето березити. С този поход Телериг определя нова посока за териториално разширение – на югозапад. В отговор император Константин V пристъпва към организирането на поход срещу България, но в разгара на подготовката му и вследствие ликвидирането на византийската шпионска мрежа от Телериг императорът внезапно умира. Сведенията за живота на Телериг след 777 се базират и на един надпис: " Христе, помагай на патриция Телериг-Теофилакт."

    in English


    Ще съм благодарна да оцените моя труд и гласувате за блога ми на:


    BGtop

    Няма коментари:

    Публикуване на коментар

    Lang-TR

    For beginner bloggers

    Rubrics

    Lang-Bg (543) Lang-Ru (113) Lang-En (111) Lang-TR (57) Love (21)

    Pagerank

     Погледни
    BGtop

    Lang-En