The Most Exciting Journeys With ZigZag Library

Follow ZigZag library

RU EN TR
  • Breaking News

    събота

    Варна

    Варна
    Град Варна е разположен на брега на Варненския залив на 470 километра от град София. Варна е най-големият град по българското Черноморие и трети в страната. Дължината на Варна е повече от 11километра, а ширината - около 9. Градът е разположен амфитеатрално, следвайки извивката на Варненския залив, а около него има множество градини, лозови масиви и гористи местности.

    НОЩНА ВАРНА







    Градът е основан от древни племена, препитаващи се с риболов. През шести век пр.н.е. се създава гръцка колония с името Одесос. По-късно през четвърти век пр.н.е. пада под властта на Александър Македонски, но извоюва автономия в границите на Макeдонската империя. По времето на Лизимах си възвръща позицията на важен търговски и културен център по северното Черноморие. Постепенно градът отстъпва първенството в региона на град Марцианополис (в днешни дни Девня). Разрушаван и опустушаван няколко пъти по време на различни нашествия, градът преминава под властта на Византия. През девети век вече се нарича Варна. Предполага се, че името произхожда от района на централна Азия. Включва се в територията на България при цар Калоян. Скоро след това пада под турско владичество. През 1444, по време на кръстоносните походи на Полския крал Владислав Йагело и Унгарският лидер Йанош Хуниади, градът е под обсада на рицарите. Младият крал Владислав е убит.
    Признателните жители на Варна построяват мавзолей на мястото на последната битка наречен Парк-музей Владислав Варненчик.








    Една от най-големите забележителности в град Варна е Катедралният храм Св.Успение Богородично, който се е превърнал в емблема на морската столица. Другата забележителност на града е Пантеонът, който се намира в приморски парк. В град Варна се намира и най-дългия мост в България - Аспаруховият мост.
    Една от любимите атракции за децата и гостите на Варна е Делфинариумът.





    Няма коментари:

    Публикуване на коментар

    Lang-TR

    For beginner bloggers

    Rubrics

    Lang-Bg (543) Lang-Ru (113) Lang-En (111) Lang-TR (57) Love (21)

    Pagerank

     Погледни
    BGtop

    Lang-En