The Most Exciting Journeys With ZigZag Library

Follow ZigZag library

RU EN TR
  • Breaking News

    понеделник

    Бургас

    Бургас
    Град Бургас е основан преди около 2000 години като военна и търговска колония на град Аполония, днешен Созопол. Населяван е от военни ветерани и множеството военни и рибарски кули са му дали името Пиргос /кула/, което леко видоизменено запазва и до днес. Съвременното звучене на името Бургас му дават османските историци, които го споменават в аналите си за пръв път през XVII век. До края на XIX век градът е бил сравнително малък и без особено значение. Първото училище и църква са построени през 1868, а след Освобождението на България от Османско владичество Бургас започва да се разраства и да се оформя като модерен европейски град. Опожаряването на града през XIX век е причина за по-съвременния му вид – градът след пожара е почти изцяло построен наново.
    През 1903 е построено и пристанището в Бургас, а през 1905 отваря врати Търговската гимназия, подготвяща кадри за засилващите се търговски отношения с чуждестранни градове. През 1925 е създадено Държавното Механо-техническо училище. През 1963 отваря врати Висшият химико-технологичен институт. Днес Бургаското пристанище е най-голямото карго пристанище по българското Черноморие, а летището на града е едно от най-натоварените в страната, особено през туристическия сезон. Съвременен Бургас е най-големият град в Югоизточна България и четвъртият по население в страната.


     Бургас


    Той е един от най-важните градове в търговско отношение, както и важен енергиен център с най-голямата рафинерия в България – Нефтохим Бургас. През лятото стотици хиляди туристи предпочитат града за морската си почивка, в това число и много чужденци. Градът предлага прекрасни условия за ваканция, като съчетава красивите плажове и резервати в околността с удобствата и предимствата на големия град. Улиците са оживени от много заведения и ресторанти, множество удобни хотели предлагат почивка за различни категории туристи, а голямата морска градина е тихо и прохладно място за разходка, приютяващо художници и музиканти.
    Градът е домакин на много културни събития. Международният фолклорен фестивал с над 25-годишна традиция привлича любителите на балканска фолклорна музика. Националната изложба на цветята пък събира естетите да се насладят на цветове и аромати.


    Бургас

    Националният конкурс за забавна песен „Бургас и морето” е приятно изживяване за музикалните творци от цялата страна. Дали заради романтичната близост на морето, или заради средоточието на много талантливи хора, Бургас е родно място на много български поети, художници и музиканти, допринесли много за българската култура и изкуство. Уникални скулптури от пясък ще са атракцията и това лято в морската градина на Бургас.

    скулптури от пясък


    Фигурите пресъздават приказни и митични герои. десетки световноизвестни творци участват в единствения по рода си пясъчен фестивал у нас.

    Бургас

    За 2017 най-добрият град за живеене в България е Бургас. Това показаха резултатите от класация на Дарик радио и вестник "24 часа". Проучването се прави за четвърти път, като българските градове-кандидати за титлата се оценяват по 25 критерия.

    Няма коментари:

    Публикуване на коментар

    Lang-TR

    For beginner bloggers

    Rubrics

    Lang-Bg (543) Lang-Ru (113) Lang-En (111) Lang-TR (57) Love (21)

    Pagerank

     Погледни
    BGtop

    Lang-En