The Most Exciting Journeys With ZigZag Library

Follow ZigZag library

RU EN TR
  • Breaking News

    четвъртък

    Пловдив

    Пловдив
    Историята на българския град Пловдив е на повече от 6000 години. Той се е появил в подножието на седем хълма далече преди Рим, Константинопол, Картаген или Атина. Преди сто години обаче, по време на разрастването на града, един от хълмовете, Марко Тепе, бил разрушен на камъни за строеж. Останалите шест хълма продължават да се кипрят и до ден днешен. Това са Бунарджик, Сахат Тепе, Джендем Тепе, Джамб Тепе, Тиксим Тепе и Небет Тепе.
    Пловдив е по свой начин красив и уникален град. Буквално очарова туристите с атмосферата си. Обикновено те пристигат тук от София или от Бургас, за да се възхищават на неговата вечна красота, на останките от древни времена и на съвременната култура на местните жители. В този богат и величествен град историята на траките и гърците, византийците и македонците, българите и турците се преплитат. А Филип Македонски го смятал за своя гордост, като го нарекъл Филипопол.
    Старинният център на града отдавна е обявен за архитектурен музей. Тук има повече от 150 културни паметника. В много сгради на Стария Пловдив са разположени художествени галерии, музеи и ресторанти. Интересни са пешеходни разходки през историческия център. Тук можете да се разхождате по криволичещи улички, да видите зелени градини с овощни дръвчета и да се отпуснете в сянката на храсти и стари дървета. Разхождайки се, не можете да не забележите някои от сградите, създадени в бароков стил.








    В Пловдив са запазени останките от селището на траките, което може да се види в археологическия комплекс на Небет Тепе. В резултат на разкопките е открит древен римски амфитеатър с дължина 180 метра, който може да побере 30 000 зрители. Освен това, интерес на туристите представляват Православните църкви Св. Димитър, Св. Неделя, Св. Елена и Св. Марина, както и джамиите Джумая и Имарет.

    Пловдив поддържа репутацията си като културен град на България. Тук редовно се провеждат национални изложби, оперни, театрални и куклени представления. А в римските руини от Втори век, които са част от акропола Тримонциум, се провеждат фестивали и оперни концерти.







    Няма коментари:

    Публикуване на коментар

    Lang-TR

    For beginner bloggers

    Rubrics

    Lang-Bg (543) Lang-Ru (113) Lang-En (111) Lang-TR (57) Love (21)

    Pagerank

     Погледни
    BGtop

    Lang-En