The Most Exciting Journeys With ZigZag Library

Follow ZigZag library

RU EN TR
  • Breaking News

    вторник

    Вила Армира

    вила Армира
    Вила Армира е туристическа атракция, която трябва да се види от всеки, който е в България. Този богато украсен с орнаменти дворец се намира в средата на източната част на планината Родопи. Съвсем близо до град Ивайловград, на практика на границата с Гърция. Името на вилата идва от реката Армира, която тече наблизо и е приток на река Арда. Този архитектурен паметник е открит през 1960.
    Вилата е построена още през I век преди новата ера и е обитавана до края на IV век. Била е изоставена около 378-ма. Това е единствената вила от римския период, която е напълно запазена до днес на територията на България. Освен това тя е и единствената вила, запазена в пределите на Балканите, принадлежала някога на римляните. Установено е, че вилата е обитавана почти 300 години.
    Известно е, че първият собственик на вила е не от друг, а от наследникът на царя на Тракия, на когото е предоставено римско гражданство за сътрудничеството с Рим. Именно римските власти дали зелена светлина за изграждането на луксозната двуетажна вила, която е построена през така наречения "Златен век" на античността в класически вид. След като съществувала за около три века, после е разграбена от готите и започнала да упада.
    Вилата прилича на буквата U с обща площ от 3600 кв.м. В центъра на комплекса се е намирал имплювиум - басейн, който се пълнил с дъждовна вода. Около вилата имало живописна градина. 22 стаи на първия етаж, включително банкетна зала, приемна, спални и други помещения, както сауна и римска баня. На втория етаж били стаите за жени, деца и служители, килери и други помощни помещения. Част от сградата е била отопляема, тъй като в планината зимния студ е осезаем. Останките от хипокауст, древна система за отопление, все още съществуват като отделни фрагменти. Вилата е особено ценена заради богатите и добре запазени древни мозайки. Те съчетават не само римски, но и гръцки и тракийски елементи. Трябва да се отбележат изображенията-имитация на двойната брадва, ключов символ за силата на траките.
    Според програмата "Регионално развитие", европейските фондове планират да разпределят повече от 800 милиона евро за възстановяването на уникалната сграда.





    За въпроси и предложения, моля, в коментарите.

    Ще съм благодарна да оцените моя труд и гласувате за блога ми на:

    BGtop


    Няма коментари:

    Публикуване на коментар

    Lang-TR

    For beginner bloggers

    Rubrics

    Lang-Bg (557) Lang-En (124) Lang-Ru (122) Lang-TR (57) Love (21)

    Pagerank

     Погледни
    BGtop

    Lang-En