The Most Exciting Journeys With ZigZag Library

Follow ZigZag library

RU EN TR
  • Breaking News

    събота

    Горящият храст

    Горящият храст
    Ако ще тръгвате на екскурзия и планирате почивка някъде на диво място, винаги е полезно предварително да проучите възможните проблеми, които могат да ви изненадат на това място. Например, ако искате да сте в Крим, една от неприятните срещи може да е с Ясенец, или както го нарича народа - горящия храст. Растението е от семейство, включващо 6 външно подобни вида, разпространени от Средиземноморието до Далечния изток. Въпреки, че латинското наименование идва от Dictamnus и произхожда от думата dicte - една от планините в Крит, това е храст, по-известен под популярното име "горящия храст".
    Ясенецът е покрит с жлези, произвеждащи етерични масла. По време на цъфтежа, в спокойно слънчево време, летливите, изпаряващи се етерични масла, могат да избухнат като запалена клечка кибрит. При което самото растение няма да пострада.
    Това растение в никакъв случай не трябва да се докосва, да не говорим за помирисване. Особено опасни са именно цветовете и семената му. В момента на докосване до лицето, не се чувства нищо, но после, след 12 часа, кожата на мястото на докосване става червена, появяват се мехури, подобни на изгаряне от втора степен. Клетките на Ясенеца отделят не само етерични масла, но и вещество, предизвикващо изменение все едно, че върху вас е попаднал иприт.

    горящият храст

    Мехурите се заменят с язви, температурата може да се повиши, което е съпроводено с голяма слабост. Изгарянето в крайна сметка може да се излекува, но няма да изчезне без следа. Ще останат естетични белези, които ще съществуват още около една година. Поражението по повърхността на кожата е голяма опасност за живота. Всичко това е възможно във слънчево време, а в облачен ден Ясенецът е безопасен.
    Може да ви изглежда невероятно, но горящият храст наистина съществува.



    За въпроси и предложения, моля, в коментарите.

    Ще съм благодарна да оцените моя труд и гласувате за блога ми на:

    BGtop

    Няма коментари:

    Публикуване на коментар

    Lang-TR

    For beginner bloggers

    Rubrics

    Lang-Bg (543) Lang-Ru (113) Lang-En (111) Lang-TR (57) Love (21)

    Pagerank

     Погледни
    BGtop

    Lang-En