The Most Exciting Journeys With ZigZag Library

Follow ZigZag library

RU EN TR
  • Breaking News

    неделя

    Варшавският договор

    Варшавският договор
    Фактите говорят, че Варшавският договор, подобен по формат на НАТО, е колективен договор за отбрана между Съветския съюз и седем съветски сателитни държави в Централна и Източна Европа, съществували по време на Студената война. Варшавският договор е военно допълнение към Съвета за икономическа взаимопомощ - СИВ, регионалната икономическа организация за комунистически държави от Централна и Източна Европа. Варшавският договор е създаден в отговор на интеграцията на Западна Германия в НАТО през 1955, но също така се смята, че създаването му е било мотивирано от съветските желания да се запази контрола върху военните сили в Централна и Източна Европа.
    Докато Варшавският договор съществуваше и бе създаден като баланс на силите или противотежест на НАТО, за да има паритет, не е имало пряка конфронтация между двата пакта. Вместо това, конфликтът се е водил на идеологическа основа. Съществуването на двете организации, НАТО и Варшавския договор, доведоха до разширяване на военните сили и тяхната интеграция в съответните блокове. Най-големия военен ангажимент на Варшавския договор беше инвазията в Чехословакия с участието на всички членуващи в него държави, с изключение на Румъния и Албания. Пактът спря да функционира, когато през 1989 започна да се разпространява из Източна Европа промяна в политическата система, чието начало бе дадено от движението Солидарност в Полша и неговия успех през юни 1989 година.
    На 25 февруари 1991 Пактът е обявен за прекратен в Унгария по време на среща на външните министри от останалите държави-членки и отговарящите за отбраната им. На 1 юли 1991 чехословашкия президент Вацлав Хавел официално обяви края на Варшавската Организация на Договора за приятелство, сътрудничество и взаимна помощ, която бе създадена през 1955. Самият СССР се разпада през декември 1991.


    За въпроси и предложения, моля, в коментарите.

    Ще съм благодарна да оцените моя труд и гласувате за блога ми на:

    BGtop

    Няма коментари:

    Публикуване на коментар

    Lang-TR

    For beginner bloggers

    Rubrics

    Lang-Bg (543) Lang-Ru (113) Lang-En (111) Lang-TR (57) Love (21)

    Pagerank

     Погледни
    BGtop

    Lang-En