The Most Exciting Journeys With ZigZag Library

Follow ZigZag library

RU EN TR
  • Breaking News

    събота

    Симеон Втори, последният цар на България

    Симеон Втори
    Той е все още жив, но не е на власт, макар, че през 2001 той оглави България за кратките четири години като министър председател.
    Симеон Борисов Сакскобургготски е роден през 1937 в София, на 16 юни. Баща му, цар Борис III, умира след 6 години и Симеон трябвало да поеме управлението. Но поради неговата възраст, само 6 години, царските задължения вместо него изпълнявал регентски съвет от княз Кирил Преславски, професор Богдан Филов и генерал Никола Михов.
    На 9 Септември 1944 в България е имало комунистически преврат, а на 15 септември 1946 се провел референдум, в резултат на който става ясно, че България иска да стане република. На 16 септември 1946 кралското семейство, Царица Йоана, Симеон и сестра му Мария Луиза, напуснало страната. Сега сред българите се говори, че референдумът бил незаконнен и всичко се е случило под натиска на СССР, САЩ и Великобритания.
    Така Цар Симеон Втори без да сяда на престола е лишен ат него на 9 годишна възраст. Не е имало формален акт на отказ или свалянето от него. Симеон Сакскобургготски се връща в родната си страна през 1996, когато вече е на 59 години. Какво е правил българският цар през тези дълги 50 години и къде е живял през цялото това време?
    От България царското семейство отива при дядота Виктор Eмануил III в Египет. В Александрия Симеон завършил колеж и отива да живее в Мадрид през1951. Там продължава да учи във френски лицей, изучавайки право и политически науки. Навършвайки пълнолетие Симеон Сакскобургготски потвърдил волята си да бъде цар на всички българи, зачитайки Манифеста в присъствието на руския архимандрит Пантелеймон, Царица Йоанна и крал Умберто Втори, вричайки се във вярност към Търновската конституция. След това Симеон служил една година в военната академия Valley Forge Military Academy and Collegeв Америка, където получил чин подпоручик и прозвището кадет Рилски.
    Не е известно какво е правил бившият български цар в периода от 1962 до 1996. Според някои източници, той се е занимавал с бизнес в Испания и САЩ.
    Разбира се, това не е било неговото призвание и много искал да се върне в България. Все пак тук той имал статус и собственост, защото реституцията е завършила.
    Кой е той в Европа? Поредният потомък на синя кръв, освен това и цар!
    През 1991 Симеон поискал от българския посланик в Мадрид да му бъде издаден български паспорт, позовавайки се на желанието да участва в политическия живот на предишната си държава. Даден му е паспорт, но в политиката и живота в страната не бил допуснат. През 1996 тогавашният министър председател на България Жан Виденов дори отказал да се срещне със Симеон.
    Незнайно защо досега все още не е известно с какъв паспорта царят е живял преди. Един от синовете му е казал, че семейството използва италиански дипломатически паспорт по майчина линия. Известно е също, че Сакскобургготски има и испански паспорт, но не е испански гражданин. Доказателство за двойното гражданство на Симеон Сакскобургготски няма.
    През 2001 Симеон най-накрая пристигна в България. Той успява да създаде партия Национално движение Симеон Втори (НДСВ) и да спечели парламентарните избори в коалиция с други две малки партии. Така оглавил правителството, а през юни 2005 Симеон подал оставка.
    Симеон Сакскобургготски е женен за богата испанка Маргарита Гомес- Асебо и Сихуела без аристократичен произход. От този брак има пет деца, синове и дъщеря Калина.
    Симеон е кръстник на руския княз Георгий Михайлович Романов, който е роден през 1981 в Мадрид и е първият син на принц Франц Вилхелм Пруски и великата княгиня Мария Владимировна Романова, считана за наследник на руския престол.
    В момента Симеон Втори Сакскобургготски и сестра му Мария Луиза Българска, родена през 1933, притежават 2100 хектара гори в ски курорта Боровец, зимната резиденция Царска Бистрица, двореца Врана, Двореца Сарагьол, зимата къща в Ситняково, къща в град Баня, гори в близост до град Самоков - Боровец и село Бели Искър.
    Разбира се, има и такива, които не са съгласни с тази реституция и се опитват да доказват, че голяма част от това имущество не е принадлежало на царя, но Симеон досега се справя с всички съдебни дела.



    За въпроси и предложения, моля, в коментарите.

    Ще съм благодарна да оцените моя труд и гласувате за блога ми на:

    BGtop

    Няма коментари:

    Публикуване на коментар

    Lang-TR

    For beginner bloggers

    Rubrics

    Lang-Bg (543) Lang-Ru (113) Lang-En (111) Lang-TR (57) Love (21)

    Pagerank

     Погледни
    BGtop

    Lang-En