The Most Exciting Journeys With ZigZag Library

Follow ZigZag library

RU EN TR
  • Breaking News

    петък

    Спасяването на българските евреи от Холокоста

    Еврейска звезда
    Холокостът е бил един от най-ужасяващите случаи на геноцид в историята на света. Повече от шест милиона евреи са загинали в лагерите на смъртта и газовите камери. Сравнително малко хора знаят за европейските страни, които са били в състояние да спасят своето еврейско население.
    Дания била в състояние да спаси всичките си 7500 евреи от унищожение чрез изпращането им в Швеция.
    Турските дипломати са били в състояние да спасят 75000 евреи, като действали като мост, така еврейски бежанци могат да стигнат до институциите, които са могли да ги спасят.
    Други страни също са били в състояние да спасят своите евреи от нацистко преследване, но един от най-важните примери е как България успяла да спаси своите 50,000 евреи.
    България била в съюз със силите на Оста по време на Втората световна война през 1941, за да си възвърне контрола над провинциите Тракия и Македония. Въпреки това, България не била в състояние да спаси еврейското население в тези две провинции. Когато в България станало дума, че еврейските й граждани трябвало да бъдат депортирани, държавните служители, Българската православна църква, както и български граждани са излезли на протести. Отначало цар Борис III бил склонен да се поддаде на натиска от нацистите, докато не се срещнал с опозицията от религиозните служители на Българската православна църква, държавните служители и българските граждани. Въпреки, че Българската православна църква е изиграла важна роля, българските държавни служители и български граждани били основната причина българските евреи да са спасени от Холокоста.
    Димитър Пешев е един от българските правителствени служители, които са повлияли на спасяването на българските евреи повече, отколкото Българската православна църква. Пешев поддържал съюза на България с Германия, защото той също смятал, че това ще позволи на България да си възвърне контрола на провинциите Тракия и Македония. Тъй като датата за депортирането се приближавала, Парламентарният лидер Димитър Пешев бил начело на коалицията от 43 депутати, които се регистрирали в официалния протест. Вестниците осъдили депортацията. Патриархът на Българската православна църква, архиепископ Стефан, активно работил срещу депортирането и издавал фалшиви свидетелства за кръщение в опит да спаси евреите. Епископ Кирил, който бил начело на църквата в Пловдив, заплашил, че ще легне върху железопътната линия и обещал на евреите- "Където и да отидете, аз ще отида с вас."
    Накрая, под обществения натиск, цар Борис III забранил депортацията.
    Така България станала единствената страна в Европа, която спасила цялото си еврейско население от нацистките лагери на смъртта, и цар Борис III бил единственият световен лидер, който не се поддават на Хитлер време на войната. (Цар Борис умира при мистериозни обстоятелства през 1943 г.)
    От 50,000 българските евреи, около 40,000 отишли в Израел след войната. Сред тях бил и Михаел Бар-Зоар, който по-късно написал забележителна книга, „Извън хватката на Хитлер“, с подробно описание на спасяването на българските евреи.
    Книгата е преведена на български. Изпратени 30,000 копия в България, за да се гарантира, че населението може да научи повече за този героичен аспект на своята история.

    За въпроси и предложения, моля, в коментарите.

    Ще съм благодарна да оцените моя труд и гласувате за блога ми на:


    BGtop


    Няма коментари:

    Публикуване на коментар

    Lang-TR

    For beginner bloggers

    Rubrics

    Lang-Bg (543) Lang-Ru (113) Lang-En (111) Lang-TR (57) Love (21)

    Pagerank

     Погледни
    BGtop

    Lang-En