The Most Exciting Journeys With ZigZag Library

Follow ZigZag library

RU EN TR
  • Breaking News

    понеделник

    София, столицата на България

    София
    София - столицата на България е град, чиято история датира от повече от седем века. София се намира в подножието на Витоша планина. Градската архитектура носи отпечатъците от тракийско, римско, османска и българска а в последно време в столицата има много сгради в много по-модерен стил, които обаче не накърняват облика на града.
    Най-значимите паметници на древната архитектура в София са катедралата Александър Невски и Катедралата Света Неделя. Също така в града има джамия Баня Баши, която е една от най-старите джамии в цяла Европа. Според историци, тя е построена в средата на XVI век. Интериорният дизайн на джамията съдържа детайлни орнаменти и сини и бели плочки. Но още по-стари сгради, или по-скоро останките им са на мястото на древната крепост Сердика. По-рано на територията на крепостта е бил двореца на императора и жилищни сгради, снабдени с течаща вода и други удобства. Някои от артефактите, открити от археолозите при разкопките на Сердика, можете да видите в подлеза близо до развалините на крепостта.
    Но в София туристите не идват само за да видят нейните забележителности.
    В VIII век преди новата ера на мястото на модерна София е съществувало тракийско селище. Когато римляните в I век преди новата ера заема тези земи, те нарекли този град Сердика, на името на местно племе. За дълго време Сердика е бил столица на Тракия, римска провинция. След разпадането на Римската империя, Сердика се превръща във важен административен център на Византия, и от края на XIV век е бил под властта на Османската империя. Именно от това време градът става известен като София. В края на османското владичество в България София се превърна в един от най-важните османски градове в Европа. Но в XVIII век започва българското Възраждане - борбата за независимост от Османската империя, а през 1879 София става столица на Република България. През последните години населението на София се увеличава непрекъснато поради миграцията на хора от други градове.
    София е разположен на площ от 280 квадратни километра, а населението на града е около 1,3 милиона души. И е много красива. А погълнати от ритъма на ежедневието, рядко обръщаме внимание на заобикалящата ни красота.


    За въпроси и предложения, моля, в коментарите.

    Ще съм благодарна да оцените моя труд и гласувате за блога ми на:

    BGtop

    Няма коментари:

    Публикуване на коментар

    Lang-TR

    For beginner bloggers

    Rubrics

    Lang-Bg (543) Lang-Ru (113) Lang-En (111) Lang-TR (57) Love (21)

    Pagerank

     Погледни
    BGtop

    Lang-En