The Most Exciting Journeys With ZigZag Library

Follow ZigZag library

RU EN TR
  • Breaking News

    понеделник

    Атентатът срещу папа Йоан Павел II

    папа Йоан Павел II
    Преди началото на седмичното си обръщение на площад „Свети Петър“ в Рим, папа Йоан Павел II е прострелян и тежко ранен, докато минава през площада в открит автомобил. Нападателят, 23-годишния Мехмет Али Агджа от Турция, отправил четири изстрела. Единият уцелил папата в областта на корема, а втория в лявата ръка. Третия куршум ударил 60-годишен американец в гърдите, като сериозно го ранява, а четвъртият ударил 21-годишният ямайски турист в ръката. Оръжието на Агджа било избито от ръката му от минувачи и той бил задържан от полицията. Папата е изпратен с линейка в болница Джемели в Рим, където претърпява повече от пет часова операция и е бил в критично, но стабилно състояние.
    Йоан Павел II, който е духовен водач на почти 600 милиона католици по света, заема поста си през 1978, като първият полски папа и първият не-италиански папа от 456 години. Владее седем модерни езика и латински, известен е като запален пътешественик, който не изпитвал страх от излизане на публични места. Четири дни след като е бил прострелян, той предложи прошка на своя убиец от болничното си легло. Папата прекара три седмици в болницата, преди да бъде изписан напълно възстановен от раните си.
    Мотивите на Мехмет Али Агджа за опита му да убие главата на Римокатолическата църква са загадъчни, и остават така и до днес. През 1970 Агджа се присъединил към дясното крило на турска терористична група, известна като Сивите вълци. Групата е отговорна за убийството на стотици държавни служители, журналисти и леви активисти, като част от тяхната мисия е да изчисти Турция на лявото им влияние. През последните години било разкрито, че вълците имали тесни връзки с крайно десни политици, служители на разузнаването, както и полицейски началници. През февруари 1979, Абди Ипекчи, редактор на либерален вестник, е бил убит в близост до дома си в Истанбул. Мехмет Али Агджа е арестуван и обвинен в престъплението. В очакване на процеса срещу него, Агджа избягал от затвора през ноември 1979.
    В килията си той оставя писмо, касаещо планирано пътуване на Йоан Павел II в Турция. В писмото се чете: "Западните империалисти, които се страхуват от единството на политическа, военна и икономическата власт в Турция с братски ислямските страни, изпраща папа Йоан Павел под маската на лидер на религиите. Ако това ненавременно и безсмислено посещение се случи, аз определено ще стрелям срещу папата. Това е единствената причина, за да избягам от затвора." Поради тази заплаха, охраната била затегната по време на турското посещението на папата и не е имало опит за убийство. Турски съд осъди Агджа на убийство задочно и той остава на свобода.
    На 9 май 1981 Агджа взел самолет от Майорка до Милано и влязъл в Италия под чуждо име. Той взел една стая в хотел в близост до Ватикана, а на 13 май влязъл в площад Свети Петър и стрелял срещу папата с 9 мм автоматичен Браунинг. Ръкописна бележка е намерена в джоба му, в която се чете: "Аз исках да убия папата в знак на протест срещу империализма на СССР и САЩ и срещу геноцида, който се извършва в Салвадор и Афганистан" Той се призна за виновен, като каза, че е действал сам, а през юли 1981 г. е осъден на доживотен затвор.
    През 1982 Агджа заявява, че опитът му за убийство всъщност е част от заговор с участието на българските разузнавателни служби, за която е известно, че действат от името на КГБ. Папа Йоан Павел II беше ревностен антикомунист, който поддържаше профсъюза Солидарност в родната си Полша, което, изглежда го прави подходяща мишена за комунистите. През 1983 г., въпреки тези развития, папата се срещна с Мехмет в затвора и му предлага прошка. По-нататъшни разпити на Агджа довели до ареста на трима българи и трима турци, които отидоха на съд през 1985.
    Така делото се възобнови. Обвиненията срещу българските и турските подсъдимите се сринали, когато Агджа, като ключов свидетел, се описва като Исус Христос и прогнозира предстоящия край на света. Той обяснил, че българския сценарий е измислен от западни представители на разузнаването, и Бог е онзи, който в действителност го накарал да стреля срещу Папа Йоан Павел II. Атаката, обяснил той, е "свързана с третата тайна на Мадоната от Фатима." Тайните на Фатима бяха три съобщения, предадени на три португалски деца, овчарчета, пред които Дева Мария се явява като привидение през 1917. В първото съобщение се прогнозира втората световна война, във второто - възхода (и разпада) на Съветския съюз, а третото все още било тайна за Ватикана през 1985. През 1986 българските и турски обвиняемите бяха оправдани, поради липса на доказателства.
    В края на 1990 папа Йоан Павел II изрази надеждата си, че италианското правителство ще опрости Мехмет през 2000. Папа беше обявил 2000 година като свята "Юбилейна" година, в която прошката е трябвало да бъде крайъгълен камък. На 13 май, 2000, на 19-ата годишнина от атентата, папата посети Фатима, Португалия. В същия ден, третата тайна на Фатима бе обявена от държавния секретар на Ватикана Анджело Содано. Содано описава тайната като "пророческо видение", в което "епископ, облечен в бяло ... пада на земята, очевидно мъртъв, при взрив на стрелба." Ватиканът тълкува това като предсказване на покушението срещу папа Йоан Павел II. Мехмет Али Агджа, който бе предположил връзката Фатима-покушение през 1985, е бил помилван от италианския президент Чампи на 14 юни 2000, екстрадиран в Турция, където доизлежава оставащите му осем години за извършеното от него през 1979 убийство на редактор на турски вестник.
    През февруари 2005 папа Йоан Павел II бе приет в болница с усложнения от грип. Той умира два месеца по-късно, на 2 април 2005 г., в дома си във Ватикана. Шест дни по-късно два милиона души пристигнали във Ватикана за погребението му, и казват, че това е най-голямото погребение в историята.
    Папа Йоан Павел II е запомнен с успешните си усилия за прекратяване на комунизма, за изграждане на мостове между хората от различни религии и изричане на първото извинение на Католическата църква за действията си по време на Втората световна война. Той е наследен от кардинал Джоузеф Ратцингер, който стана папа Бенедикт XVI. Бенедикт XVI започна процес, чрез който да се обяви папа Йоан Павел II за блажен.
    Открихте ли „българската следа“ в атентата срещу папа Йоан Павел II?


    За въпроси и предложения, моля, в коментарите.

    Ще съм благодарна да оцените моя труд и гласувате за блога ми на:

    BGtop

    Няма коментари:

    Публикуване на коментар

    Lang-TR

    For beginner bloggers

    Rubrics

    Lang-Bg (543) Lang-Ru (113) Lang-En (111) Lang-TR (57) Love (21)

    Pagerank

     Погледни
    BGtop

    Lang-En