The Most Exciting Journeys With ZigZag Library

Follow ZigZag library

RU EN TR
 • Breaking News

  понеделник

  Световен ден на щастието

  ден на щастието
  На 20 март е Световният ден на щастието. По този повод ще ви разкажа за единствената държава в света, в която има Министерство на щастието. Тази държава е Бутан. Страната е в Азия, в Хималаи, разположена между Индия и Китай и е единствената в света, чиято официална религия, "духовно наследство" е тантрическият будизъм. Ето защо, за своя основна цел правителството обявява стремежа към щастие за всеки от своите граждани. Любопитно е, че общоизвестното понятие "брутен вътрешен продукт" в Бутан е заменено с по-подходящ показател - "брутно национално щастие". Тя е единствената държава в света, в които има Министерството на щастието, и по този начин щастието е поставено начело в националната политика.
  Бутан е наистина една невероятна страна, без глад и престъпност, където хората живеят в радост, не знаейки война и бедност. Бутанците, които за разлика от други страни в региона са доста малко, са отворени, гостоприемни, напълно запазени от съвременния свят и запазили уникалната си култура.
  Животните тук не се убиват и почти всички бутанци са вегетарианци. Забранен е вноса на химически торове и всичко, което расте на тази земя е екологично чисто. Друга интересна особеност на тази държава е, че горите тук не се изсичат. Точно обратното, засаждат се.
  Малко е да се каже, че тази страна на будизма е страна на чистотата и просветлението. Страната все още е много слабо проучена, а големи райони в южната и в централната й част представляват огромни резервати с невероятни флора и фауна.
  Всичко това Бутан е запазил по много прости причини - забранен лов и практически не се провежда обезлесяване. Кралството се самозадоволява с храна и облекло. На улиците е много чисто. В сравнение със съседните страни - просто перфектна чистота! Отпадъците тук се събират разделно! Хранителните отпадъци се събират в зелени контейнери, пластмасата, метали и стъклото в сини. Най-забележимата разлика - Бутан внимателно пази своите вековни културни традиции. Понякога се стига до смешни неща, дори куриози, като например един от законите изисква бутанците да носят само национално облекло.
  В страната са ограничени туризмът и алпинизмът. Всяко придвижване в страната извън столицата става само в организирани групи по програма, изготвена от тур оператори на Бутан, с официален водач.
  До края на 20 век в страната е била забранена телевизията. През 1999 Бутан стана последната страна в света, започнала телевизионно излъчване, когато започнала да работи единствено държавната телевизия.

  За въпроси и предложения, моля, в коментарите.

  Ще съм благодарна да оцените моя труд и гласувате за блога ми на:


  BGtop


  Няма коментари:

  Публикуване на коментар

  Lang-TR

  For beginner bloggers

  Rubrics

  Lang-Bg (543) Lang-Ru (113) Lang-En (111) Lang-TR (57) Love (21)

  Pagerank

   Погледни
  BGtop

  Lang-En