The Most Exciting Journeys With ZigZag Library

Follow ZigZag library

RU EN TR
  • Breaking News

    неделя

    Равадиново

    Равадиново
    Ако мислите, че красивите рицарски замъци идват от далечното Средновековие, вие дълбоко се лъжете. Едно такава необичайно съоръжение има само на няколко километра от град Созопол, в село Равадиново. Тук местен бизнесмен заедно със синовете си построил замък, истински, рицарски. Това е буквално една рядкост, на около 20 години, но изглежда като най-истински средновековен дом на богат благородник. Площта на крепостта е около 5000 квадратни метра, има цели 60 стаи с подове от масивен дъб, а стойността на този архитектурен шедьовър по оценка на експерти е не по-малко от 3 милиона евро.
    За изграждането на семейното си гнездо Георги, както се казва собственикът, според няколко източника, използвал голямо количество благородни метали. Само позлатената мед е 50 тона! Човек може да си представи каква монументална крепост е издигнал бившият борец и ръководител на първата частна полиция в град Созопол. Той нарича творението си "Влюбеният във вятъра", като по този начин изразява любовта си към дългите пътувания, което е неразривно свързано с лъхащия бриз. Известно е, че имуществото му вече е имало своите по-заможни купувачи (включително и от други страни), но Георги не дал на непознатите и един метър от огромната си къща. Сега той дава възможност на своите съотечественици и чуждестранни гости да посетят замъка му само срещу 10 лева.
    На територията на крепостта наистина има какво да видите. В една малко, но добре поддържано езерце грациозно плуват бели и черни лебеди. А в близост има малка спретната църква - какво е рицарски замък без църква? Стените, ограждащи крепостта са оплетени с мек бръшлян, а в градината, пълна с каменни скулптури и дървени фигури, цари мир и спокойствие. Уникалният материал, който е в основата на целия архитектурен дизайн е мраморен варовик, който е в състояние да променя цвета си в зависимост от светлината. Така сутринта той е розов, през деня е бял, а вечер, под лъчите на залязващото слънце става жълто-оранжев. Особено величествено изглежда замъкът на пълнолуние. Тогава той е по-скоро като призрак, отколкото като реално съоръжение.
    Замъкът е много голям и има отделни входове. Един от тях води до личната изба с вино и художествена галерия на собственика. Ако имате достатъчно късмет да го срещнете в добро настроение, много е вероятно да ви нагости с чаша вино.




    За въпроси и предложения, моля, в коментарите.

    Ще съм благодарна да оцените моя труд и гласувате за блога ми на:

    BGtop

    Няма коментари:

    Публикуване на коментар

    Lang-TR

    For beginner bloggers

    Rubrics

    Lang-Bg (543) Lang-Ru (113) Lang-En (111) Lang-TR (57) Love (21)

    Pagerank

     Погледни
    BGtop

    Lang-En