The Most Exciting Journeys With ZigZag Library

Follow ZigZag library

RU EN TR
  • Breaking News

    вторник

    Музей на древните мозайки

    Музей на мозайки
    Музей на древните мозайки в град Девня се намира в комплекс, специално проектиран върху основите на древна сграда от края на III и началото на IV век от времето на Константин I Велики. По-рано на това място стояла друга сграда, която е била разрушена по време на инвазията в готите през 250-251 година.
    Музейният комплекс е създаден, за да се запазят уникалните находки, открити тук при археологически разкопки, проведени от 1976 насам. Тя обхваща площ от един квадратен километър, имаща дължина и ширина от 37 метра. Някога тук е имало римски град, Mарцианополис, който е бил един от най-големите в тази част на империята. Зданието било построено като гръко-римската атриум-перистилна сграда. Около вътрешния двор е запазена част от облицован с каменни плочки под. От трите страни атриума е заобиколен от галерия с колонада. Тук има 21 жилищни помещения, стопански постройки и складове с обща площ от 1402 квадратни метра. Стените на помещенията, предназначени за жилища, били шпакловани с гипсов разтвор и изписани с цветни стенописи. Интериорът на пет здания е украсен с мозайки, едни от най-добрите образци на Римската изкуство от това време, открити в България. Три от тези мозайки са представени в музея на същото място, където са открити, а останалите след частична реставрация са били преместени в други помещения.
    Мозайките са изработени от малки камъчета - кубчета от мрамор, варовик, печена глина и цветно стъкло. Те изобразяват персонажи и сцени от римската и гръцката митология, животни и птици, цветя и геометрични мотиви.


    Горгоната


    На пода в гостната е картина на щита на богиня Атина Палада, на която е изобразена отрязаната глава на Горгоната Медуза. Мозайка в спалнята е илюстрация на една любовна история. Повечето мозаечни картини в голямата зала илюстрират мита за Ганимед. На подът в помещението за жени е картината "Сезони". Друга мозайка, известна като "Панонски волути", е била открита по време на разкопки в източната част на сградата.
    Музеят разполага с разнообразие от материали, свързани с особености в архитектурата на града и начина на живот на неговите жители.


    За въпроси и предложения, моля, в коментарите.

    Ще съм благодарна да оцените моя труд и гласувате за блога ми на:

    BGtop

    Няма коментари:

    Публикуване на коментар

    Lang-TR

    For beginner bloggers

    Rubrics

    Lang-Bg (543) Lang-Ru (113) Lang-En (111) Lang-TR (57) Love (21)

    Pagerank

     Погледни
    BGtop

    Lang-En