The Most Exciting Journeys With ZigZag Library

Follow ZigZag library

RU EN TR
 • Breaking News

  вторник

  Музей на древните мозайки

  Музей на мозайки
  Музей на древните мозайки в град Девня се намира в комплекс, специално проектиран върху основите на древна сграда от края на III и началото на IV век от времето на Константин I Велики. По-рано на това място стояла друга сграда, която е била разрушена по време на инвазията в готите през 250-251 година.
  Музейният комплекс е създаден, за да се запазят уникалните находки, открити тук при археологически разкопки, проведени от 1976 насам. Тя обхваща площ от един квадратен километър, имаща дължина и ширина от 37 метра. Някога тук е имало римски град, Mарцианополис, който е бил един от най-големите в тази част на империята. Зданието било построено като гръко-римската атриум-перистилна сграда. Около вътрешния двор е запазена част от облицован с каменни плочки под. От трите страни атриума е заобиколен от галерия с колонада. Тук има 21 жилищни помещения, стопански постройки и складове с обща площ от 1402 квадратни метра. Стените на помещенията, предназначени за жилища, били шпакловани с гипсов разтвор и изписани с цветни стенописи. Интериорът на пет здания е украсен с мозайки, едни от най-добрите образци на Римската изкуство от това време, открити в България. Три от тези мозайки са представени в музея на същото място, където са открити, а останалите след частична реставрация са били преместени в други помещения.
  Мозайките са изработени от малки камъчета - кубчета от мрамор, варовик, печена глина и цветно стъкло. Те изобразяват персонажи и сцени от римската и гръцката митология, животни и птици, цветя и геометрични мотиви.


  Горгоната


  На пода в гостната е картина на щита на богиня Атина Палада, на която е изобразена отрязаната глава на Горгоната Медуза. Мозайка в спалнята е илюстрация на една любовна история. Повечето мозаечни картини в голямата зала илюстрират мита за Ганимед. На подът в помещението за жени е картината "Сезони". Друга мозайка, известна като "Панонски волути", е била открита по време на разкопки в източната част на сградата.
  Музеят разполага с разнообразие от материали, свързани с особености в архитектурата на града и начина на живот на неговите жители.


  За въпроси и предложения, моля, в коментарите.

  Ще съм благодарна да оцените моя труд и гласувате за блога ми на:

  BGtop

  Няма коментари:

  Публикуване на коментар

  Lang-TR

  For beginner bloggers

  Rubrics

  Lang-Bg (555) Lang-En (122) Lang-Ru (119) Lang-TR (57) Love (21)

  Pagerank

   Погледни
  BGtop

  Lang-En