The Most Exciting Journeys With ZigZag Library

Follow ZigZag library

RU EN TR
 • Breaking News

  неделя

  Айлантус

  статии
     Айлантусът е по-известен като "дърво на небето", или буквално: "лошо миришещо дърво". То е родено в североизточното и централната част на Китай, както и в Тайван. За разлика от други от рода Ailanthus, вирее в умерен климат, а не в тропиците. Дървото расте бързо и е в състояние да достигне височина 15 метра. В Китай "дървото на небето" има дълга и богата история. То се споменава в най-старите съществуващи китайски речници и е изброено в безброй китайски медицински текстове с предполагаемата си способност да лекува заболявания, вариращи от психични до
  плешивост. Айлантусът първоначално е приветстван като красив екземпляр за всяка градина. Но ентусиазмът по него скоро е отслабнал, след като градинарите усетили неговата лоша миризма.    Въпреки това, айлантусът е широко използван като улично дърво по време на голяма част от 19-ти век. Извън Европа и Съединените щати, растението се е разпространило и в много други области извън неговия естествен ареал. В редица от тях, то се е превърнало в доминиращ вид. Интересното е, че се смята за вреден плевел в Австралия, САЩ, Нова Зеландия и много страни от Централна, Източна и Южна Европа.
     Дървото е устойчиво и е трудно да се ликвидира, защото това отнема много време. В много градски райони, то е придобило подигравателните прякори като "смрадливо дърво" и "дървото на Ада".
     Вижте го, растящо на мансардата на къщата, съседна до нашата.


  Айлантус


  За въпроси и предложения, моля, в коментарите.

  Ще съм благодарна да оцените моя труд и гласувате за блога ми на:

  BGtop

  Няма коментари:

  Публикуване на коментар

  Lang-TR

  For beginner bloggers

  Rubrics

  Lang-Bg (543) Lang-Ru (113) Lang-En (111) Lang-TR (57) Love (21)

  Pagerank

   Погледни
  BGtop

  Lang-En