The Most Exciting Journeys With ZigZag Library

Follow ZigZag library

RU EN TR
 • Breaking News

  сряда

  Орлов мост, Лъвов мост и Софийската синагога

  Ако сте решили да се разходите из софийските улици не пропускайте да започнете разходката си от символичните за българската столица Орлов мост, Лъвов мост и Софийската синагога.

  Орлов мост

  Орлов мост е важно и натоварено кръстовище и мост в центъра на град София. Мостът е построен над Перловска река. Името му идва от бронзовите статуи на орли върху моста, които са негови символични покровители и защитници. Намира се непосредствено до Националния стадион Васил Левски, Паметника на съветската армия и Борисовата градина. След влизането в София от източна посока по Цариградско шосе, мостът е първото кръстовище, чрез което се навлиза в същинския център на града.

  Орлов


  Мостът е построен през 1891 година, две години след построяването на Лъвов мост. По това време главен архитект на София е Адолф Вацлав Колар. Той, заедно с Вацлав Прошек, проектира и изгражда двата моста. Орлов мост е построен като символ на свободата, тъй като тук за първи път са посрещнати затворниците от Диарбекир, надигали глас против робството. Оттогава тук са се посрещали и всички гости на София. Бронзовите орли са неми свидетели на символичното връчване на ключа на София на много държавни глави и знаменитости, получили званието почетен гражданин на София - от кайзер Вилхелм II до Юрий Гагарин. Тук на 7 юни 1990 г. се проведе и предизборният митинг на Съюзът на Демократичните Сили - най-големият в новата история на България, събрал половин милион души.
  Металните части са разработени, изляти и доставени от виенската фирма „Рудолф Филип Ваагнер & Биро" (1891). Изящните изделия на тази фирма украсяват и други софийски архитектурни паметници - Паметника на Васил Левски и оградата на Градската градина, (дело на А. В. Колар ), Лъвов мост (също по проект на Вацлав Прошек), на Княжеския Дворец (днес Национална художествена галерия).
  На Орлов мост се пресичат бул. „Цариградско шосе" с бул. „Евлоги Георгиев". Продължението на „Цариградско шосе" след Орлов мост в посока Софийския университет се нарича бул. „Цар Освободител".
  Бул. „Евлоги Георгиев" в южна посока достига до НДК, а продължението му започва да се нарича бул. „България".

  Лъвов мост

  Лъвов мост е важно и натоварено кръстовище и мост в централните части на София. Преди построяването му през 1889 г. на това място се е намирал Шареният мост. Мостът преминава над Владайската река и е разположен на кръстовището на бул. "Мария Луиза" и бул. "Сливница", като свързва Централната жп гара и Централната автогара с центъра на града. Мостът е една от забележителностите на столицата, както и символ на столичния район Сердика. В непосредствена близост до моста и кръстовището се намира и едноименният площад Лъвов мост.

  Лъвов мост

  Построен е през 1889-1891 г. от фирмата „Братя Прошек" по проект на Вацлав Прошек и струва по това време 260 000 златни лева. Той е дълъг 26 m и е широк 18,1 m. Мостът е украсен с четири бронзови фигури на лъвове, откъдето идва и името му. Те са изработени от виенската фирма „Ваагнер Биро".
  Очаква се след 2012 година площад „Лъвов Мост" да се обслужва от Софийското метро, след като се построи и пусне в експлоатация станция 7 от Втори Метродиаметър. Очаква се и мащабна реконструкция на кръстовището на Лъвов мост, след която бул. "Сливница" и бул. "Мария Луиза" ще се разминават на две нива непосредствено над планираната станция на Софийското метро.

  Софийската Синагога

  Софийската синагога е синагога в град София, построена през 1909 година по проект на известния австрийски архитект Фридрих Грюнангер, който взима за модел синагогата във Виена, разрушена по-късно от нацистите. Тя се намира на улица „Екзарх Йосиф" №16, непосредствено до Халите, Женския пазар и улица „Пиротска", едни от най-колоритните и оживени места на столицата. На същото място се е издигала старата синагога на София - "Ахава и хасед".
  синагога

  Софийската синагога официално е открита на 9 септември 1909 г. Тя е най-голямата на Балканския полуостров и трета по големина в Европа след тези в Будапеща и Амстердам. Може да побере над 1000 човека в централното помещение, предназначено за мъжете и по вътрешните балкони, където се молят жените. Истинско произведение на изкуството е двутонният полилей (най-голям в България), който украсява храма. В двора има микве - малка баня за ритуални умивания.
  Няма коментари:

  Публикуване на коментар

  Lang-TR

  For beginner bloggers

  Rubrics

  Lang-Bg (543) Lang-Ru (113) Lang-En (111) Lang-TR (57) Love (21)

  Pagerank

   Погледни
  BGtop

  Lang-En