The Most Exciting Journeys With ZigZag Library

Follow ZigZag library

RU EN TR
  • Breaking News

    петък

    Света мъченица Татяна

    Татяна
    На 12 януари православната църква почита паметта на света мъченица Татяна. Тя била родена в Рим в семейството на знатни родители - нейният баща три пъти бил консул. Той бил таен християнин и възпитал дъщеря си в благочестие. Когато достигнала пълнолетие, Татяна пожелала да прекара живота си в целомъдрие, като се посветила на Христа.
    Един ден обаче римският император принудил младата жена да направи жертвоприношение в храма на Аполон. Изповядваща християнската вяра, тя отказала да се подчини и започнала да се моли на Бог. Силата на искрените й думи счупили статуята на хиляди парчета. Последвали жестоки изтезания, с които искали да я принудят да се отрече от Христа. Но всеки ден, когато мъчителите й идвали отново, тя намирала Татяна здрава и несъкрушима като не спирала да се моли на Бог да им прости и да отвори очите им за Него. Чудото потресло римските войници и те паднали на колене, разкаяли се и я помолили да им прости.
    Императорът се разгневил още повече и посякъл войниците си, а Татяна хвърлил на изгладнели лъвове. За негово огромно учудване обаче зверовете не я докоснали, а започнали да се галят в нозете й. Най-накрая заповядал да бъде обезглавена. Заради нечовешките мъчения, на които е подложена, църквата я канонизира като Света великомъченица Татяна.
    Света Татяна е считана за покровителка на студентите и в Русия нейният празник, наречен Татянин ден, 12 януари (25 януари стар стил), се отбелязва като ден на руските студенти.

    Днес имен ден празнуват Татяна и Таня. Да е живо и здраво името ви! Наздраве!

    За въпроси и предложения, моля, в коментарите.

    Ще съм благодарна да оцените моя труд и гласувате за блога ми на:


    BGtop

    Няма коментари:

    Публикуване на коментар

    Lang-TR

    For beginner bloggers

    Rubrics

    Lang-Bg (543) Lang-Ru (113) Lang-En (111) Lang-TR (57) Love (21)

    Pagerank

     Погледни
    BGtop

    Lang-En