The Most Exciting Journeys With ZigZag Library

Follow ZigZag library

RU EN TR
  • Breaking News

    неделя

    Мулен руж, кабарето на живота

    "Мулен Руж“ (на френски: Moulin Rouge, Червената мелница) е известно нощно заведение, кабаре в Париж, открито по случай първата световна изложба на 6 октомври 1889. В близост е до прословутия квартал с червените фенери, до хълма Монмартр и Плас Пигал. Залата побира 850 души. Тук са пели Жан Габен, Едит Пиаф, Морис Шевалие, Ив Монтан, Франк Синатра, Лайза Минели и други.
    Прочутият кан- кан, който става емблематичен тук, е кадрил по музика на Офенбах. В края на 19 век англичанинът Чарлз Мортън го нарича френч кан-кан и според него е "ужасно шумен танц, дошъл от Франция".
    Звездите на „Мулен Руж“ стават известни предимно от картините на известния художник Анри дьо Тулуз-Лотрек, който от самото откриване на кабарето идва в него всяка вечер и вдъхновен от красивите танцьорки, създава творбите си.
    Светлините угасват, завесата се вдига. Трупата на “Мулен Руж” излиза на сцената пред смаяните погледи на стотици зрители, дошли да усетят магията на емблематичното парижко кабаре. Да попаднеш в залата, в която 100 от най-красивите мъже и жени танцуват френч кан-кан, се случва веднъж в живота.
    Всичко в “Мулен Руж” е бляскаво - танцьорите, костюмите, декорът, менюто... Всяка вечер, 365 дни в годината, един от най-пищните и скъпо струващи спектакли в света се изпълнява пред 850 човека. По два пъти.
    Сегашният спектакъл “Феерия” струва 9 милиона евро - колосален бюджет, благодарение на който шоуто стои на афиша години наред.
    Само за създаването и поддръжката на костюмите на 100-те танцьори са похарчени 4 милиона евро. От концепцията на макетите до пълното изработване на всичките хиляда костюма изминават две години. Те са изцяло ушити на ръка, бродериите са дело на най-добрите специалисти в областта на висшата мода. Използват се истински пера, перли и благородни кристали. Всичко се извършва на ръка. Каква е тайната на създаването на ботинката “канкан”? Преди три години “Мулен Руж” купува прочутото ателие “Клервоа” от страх то да не преустанови дейността си. От половин век там се правят обувките за бляскавите шоута на кабарето. При създаването на един спектакъл трябва да се изработят седемстотин и петдесет чифта обувки и всеки път, когато се ангажира нова танцьорка, се налага да поръчват нови обувки и за нея.
    Да бъдеш част от неспирното шоу “Мулен Руж” не е никак достъпно. Минималната височина на танцьорките в прочутото кабаре е 1,72 метра. И то по изключение, само ако си наистина добра. “Предпочитат момичетата да са високи 1,75 или 1,80 м. За момчетата минимумът е 1,85 м. Но ръстът не е всичко. Обръща се специално внимание на цялостната физика, на силуета и най-вече на дължината на краката. Дългите крака по-добре носят костюмите.
    Над 240 000 бутилки шампанско се отварят в годината. Много от посетителите на символа на Париж пестят дълго време, за да могат да си позволят една вечер на горещи кабаретни страсти. Вечерята, последвана от грандиозното шоу “Феерия”, започва от 150 евро на човек нагоре в зависимост от менюто. Платата имат най-различни арт наименования като “Меню Лотрек”, “Меню френч кан-кан” и т.н. За угощението на клиентите се грижат 120 сервитьори и 25 готвачи.
    Хапването е придружено от изтънчено френско шампанско и богат избор на отлежали вина. Кабарето е най-големият частен купувач на шампанско в света. В избата му се съхранява истинско богатство. За година в ресторанта се изпиват 240 000 бутилки шампанско, изстудявани всяка вечер в 700 сребърни шампаниери.



    "Мулен Руж“ е средище на парижкия и световен елит. Повече от 120 години милиони зрители стават свидетели на магията “Мулен Руж”. Ела Фицджералд, Рей Чарлз, Елтън Джон, Едит Пиаф, Ив Монтан и много други световни знаменитости са пели на сцената на най-известното кабаре в света. Но как започва всичко?
    “Мулен Руж” отваря врати на 6 октомври 1889 г. Основатели на кабарето са Шарл Зидлер и Жозеф Олер, създател и на култовата концертна зала във френската столица “Олимпия”. От самото начало парижката бохема се стича там всяка вечер, привлечена от екстравагантността и блясъка на спектаклите. Под купола с крила на мелница шоуто смесва цирк, театър, танц. Това е началото на мюзикъла. Художникът Анри дьо Тулуз-Лотрек, един от най-редовните клиенти на “червената мелница”, увековечава бурните вечери в многобройните си портрети на кабаретни танцьорки. Любимката му е Ла Гулю, която всяка вечер развява полите си във френетичния ритъм на френч кан-кан.
    През 1915 г. пожар унищожава “Мулен Руж” до основи. По-късно е построена новата зала, в която пее и танцува легендарната Мистангет. През шейсетте години с появата на балетмайсторката Дорис Хюг “Мулен Руж” се превръща в истинско кабаре. “Момичетата на Дорис”, както ги наричат и до днес, започват да представят все по-пищни спектакли. Една от почитателките им е и английската кралица Елизабет II.


    За въпроси и предложения, моля, в коментарите.

    Ще съм благодарна да оцените моя труд и гласувате за блога ми на:

    BGtop

    Няма коментари:

    Публикуване на коментар

    Lang-TR

    For beginner bloggers

    Rubrics

    Lang-Bg (543) Lang-Ru (113) Lang-En (111) Lang-TR (57) Love (21)

    Pagerank

     Погледни
    BGtop

    Lang-En