Най-вълнуващите пътешествия с Библиотека "PepaTabakova.com"!

RU EN

Търсене в този блог

Breaking

КЪЩАТА МУЗЕЙ НА ПЕЙО ЯВОРОВ

Къщата музей „Пейо Яворов” се намира в централната част на град Чирпан. Обявена е за музей на 31 октомври 1954 по повод 40-годишнината от смъртта му, а от 1977 е обявена и за архитектурно-строителен паметник. Още преди официално да бъде обявена за музей, къщата е обект на посещения. През 1924 за 10-годишнината от смъртта на поета домът му е посетен от Гео Милев, друг голям български поет, и още творци. Заради това по-късно голямата сестра на Яворов отделила една от стаите на къщата за почитатели на поета.


>Къщата музей

Пейо Яворов живее в родната си къща до 17-годишна възраст. Освен с активната си литературна дейност, Яворов е известен и като участник в българското национално движение за освобождение на Македония и в Балканската война (1912 – 1913). Пейо Яворов е автор на над 160 стихотворения, събрани в три стихосбирки, които са преведени на повече от 20 езика, сред които руски, белоруски, украински, полски, чешки, немски, английски, арменски, японски, китайски, италиански, френски, румънски и други.
Поетът е считан за един от родоначалниците на символизма в българската лирика.
Експозицията на музея в Чирпан представя оригиналната битова подредба на кухнята, гостната (наричана „средната стая”) и така наречената „Пейова” стая. В гостната могат да бъдат видени портретите на Хаджи Димитър и Стефан Караджа (български революционери и радетели за освобождение от османско владичество), свидетелстващи за отношението на семейството към борбата за освобождение. Гостната е запазена във вида, в който семейство Яворови я е подредило, готвейки се да посрещне поета и съпругата му Лора през септември 1913.
Средната стая била на майката на поета Гана Крачолова, където тя обичала да пее български народни песни.

Къщата музей

В Пейовата стая е запазена работната маса на поета, върху която е стояла любимата му книга - „Фауст”на Йохан Гьоте, и неговото легло с метални решетки. В тази стая Яворов е прекарал множество безсънни нощи, четейки стиховете на Ботев, Вазов, Пушкин, Лермонтов и Некрасов. На стената е окачен и портретът на Пушкин, който Яворов изрязва от руското списание "Нива" и поставя в рамка.
В двора на къщата музей е поставен бюст-паметник на поета.
През 1973 към музея е открита експозиционна зала. В нея са показани снимки и вещи, представящи живота и творчеството на Яворов - от стария Чирпан, ученическите му години в Пловдив, работата на поета като телеграфист в различни градове из България, участието му в културния кръг „Мисъл”.
От 1968 в Чирпан се провеждат ежегодни Яворови януарски дни. Откриването им е на рождения ден на поета - 14 януари. Културното мероприятие е съпроводено с литературни четения, изложби, кръгли маси и др. В музея се организират и множество премиери на книги, конкурси и концерти.
На 13 юли 2006 къщата музей „Пейо Яворов” е включена в списъка на Стоте национални туристически обекта заедно с манастира „Свети Атанасий”, който се намира на около 15 км от Чирпан, в село Златна ливада. Манастирът е от римско време.


Няма коментари:

Публикуване на коментар