Най-вълнуващите пътешествия с Библиотека "PepaTabakova.com"!

RU EN
 • Breaking News

  ХРАМ-ПАМЕТНИК АЛЕКСАНДЪР НЕВСКИ

  Храм-паметникът "Свети Александър Невски" е православна църква построенa в чест на Александър II, наричан още "Цар Освободител", защото през 1878 г армията му освобождава България от 5-вековната окупация на Османската империя и носи неговото име. Храмът е един от символите на София и му придава духовен и културен облик. Основният камък е положен през 1882 г. при изключителна тържественост, а строежът изцяло е завършен през 1912 г. По стар обичай в основите на храма е вградена метална кутия, в която са записани имената на членовете на правителството. Храмът е по проект на руския архитект проф. Александър Померанцев.

  Александър Невски


  По настоящем храм-паметникът "Св. Александър Невски” е втората по големина църква на Балканския полуостров след храм Свети Сава (Сръбски) и служи за катедрален храм на българския патриарх.

  Представлява внушителна по размери петкорабна църква в неовизантийски стил - кръстокуполна базилика с акцентирано централно кубе. Заема площ от 3170 квадратни метра и има капацитет от 5000 души. Притежава изключителна вътрешна украса от италиански мрамори, оникс от Бразилия, алабастър и други. Главният купол е с височина 45 метра. Около кръга на купола с тънки златни букви е изписана молитвата „Отче наш". Камбанарията на храма е висока близо 53 метра и има 12 камбани с общо тегло 23 тона, които са изработени в Москва.
  Храм-паметникът "Свети Александър Невски" е един от символите на столицата София.


  Няма коментари:

  Публикуване на коментар

  Lang-Ru

  Рубрики

  Lang-En (61) Lang-Ru (73)

  Показвания за последния месец

   Погледни
  BGtop

  Lang-En