"Парите говорят"

"Парите говорят" 

 Уникална изложба на банкноти беше показана в София. Интерактивният проект „Парите говорят"  бе представен в Софийската централна баня. Образите от паричните знаци са ни както познати, така и далечни, въпреки че ежедневно минават през ръцете ни. Изложбата показаизображения, предмети, текстове, аудио и видеоматериали. Лицата от банкнотите разказват историята на България. Идеята на проекта е да накара българското общество  да види по нов начин един от предметите, които най-често минават през ръцете ни – родните банкноти в обръщение. Целта на тази изложба бе да се провокира  любопитството но хората към  детайл  върху нещо толкова ежедневно и познато като  изображенията на банкнотите. Желаещите имаха възможност да  се запознаят с интересни факти от  живота на Иван Рилски, Паисий Хилендарски, Алеко Константинов, Петър Берон, Пенчо Славейков, Иван Милев и Стефан Стамболов. Ако има нещо, което винаги носим у себе си, то това са пари. Българските банкноти стоят постоянно в портфейлите или джобовете ни, вадим ги от там поне по няколко пъти на ден, но рядко се заглеждаме в детайлите по тях. Те бяхачаст от изложба в Софийската централна баня, чието име бе"Парите разказват". По любопитен начин те представихаседемте личностите от последните български банкноти- чрез текстове, чрез снимки, чрез предмети, принадлежали на тези хора, чрез видео и аудио материали. Ако досега не сте се вглеждали внимателно в българските банкноти, след изложбата "Парите разказват" със сигурност ще го направите. Защото бяха показани неща, които може би не подозирате, че ги има по банкнотите ни.

 


    Благодарение на историческия музей в Свищов в Софийската централна баня бе показан часовникът на Алеко Константинов, който е носил в деня на убийството му. Има го на гърба на банкнотата от 100 лева, на която е Алеко. Телескопътна Петър Беронсе забелязва лесно на банкнотата от 10 лева. В действителност той е огромен, дължината му е повече от 2 метра. На българските пари има и една жена. Ако се вгледате добре, на гърба на 50 лева, на които е Пенчо Славейков, ще откриете образа на неговата любима - поетесата Мара Белчева. Ето какво разказва Юрий Вълковски - един от авторите на изложбата: "При Пенчо Славейков това, което искахме да направим, е да сложим акцент върху любовта му с Мара Белчева. В изложбата тя е представена чрез картичките, които са си разменяли, чрез единствената им обща снимка. Много е странно, или по някакъв начин показателно, че тя е направена на смъртния одър на Славейков. Сред предметите, които избрахме, е и неговият бастун. Това е прословутият бастун, който той е размахвал над много глави с ярост. Изложени са и ръкавиците на Мара Белчева и един уред за масажиране на ръце на Пенчо Славейков".
    Какво пише на българските банкноти? Какви са текстовете, които почти не могат да серазчетат, защото са изписани с много малки букви?
   Това е едно от нещата, което за авторите на изложбата е  билонай-любопитно. Ето какво разказаха те:

  „Да видим текстовете, да ги извадим, да ги уголемим и да ги поставим в контекст. Защото има банкноти, на които дадено изречение свършва по един начин, а като прочетеш целия текст разбираш, че в него има друг контекст. Давам един пример - на банкнотата с Иван Милев има негов текст, в който той казва: "Аз вярвам в моето чудо". Този текст звучи много възвишено, изглежда като описание на неговия живот и творчество, а всъщност е част от едно негово любовно писмо. Самият процес на издирване, на идентифициране на всеки един от тези текстове, защото реално не пише откъде са те, беше страхотно приключение за нас. Аз много харесвам един извод на Георги Господинов. Той казва, че това всъщност е най-разпространената антология от български текстове, защото всеки я има в себе си, но парадоксът е, че е и най-малко четената“. И ако всички са чували за Свети Иван Рилски, Паисий Хилендарски, Петър Берон, Стефан Стамболов, Пенчо Славейков и Алеко Константинов, то малцина знаят кой е Иван Милев. Художникът Иван Милев. Образът му е на банкнотата от 5 лева.
„В самата изложба има едно много интересно видео, направихме анкета с хора пред Народния театър, където Иван Милев е бил сценограф, като ги питахме знаете ли кой е на банкнотата от 5 лева? Получавахме най-разнообразни отговори. Тези, които казваха или ние ги подсещахме, че това е Иван Милев, ги питахме и какво знаят за него, кой е той? Много малко знаеха. Всъщност цялата идея за тази изложба тръгна от Иван Милев. Той е изключително важен с факта, че е част от движението "Родно изкуство". От него са част и Златьо Бояджиев, и Майстора. Това са първите художници през 20-те години, които успяват да съчетават от една страна европейските влияния - при Иван Милев това е сецесиона, и от друга страна - родното. Между другото аз мисля, че хората въобще не обръщат внимание на банкнотите. И с тази изложба, нашето желание е, да накараме хората да се вгледат в тях. Дори, докато я разглеждат, да извадят от джоба си дадена банкнота и да започнат да търсят в нея точно онези неща, които виждат изложени“.

 

Сподели

 « назад към статиите