Мост Голдън Гейт - Сан Франциско

Мост Голдън Гейт - Сан Франциско 

На 5 януари 1933 г. започва изграждането на моста  Златната врата - Golden Gate Bridge. До тогава, единственият начин да се стигне от Сан Франциско до Марин Каунти беше с лодка през една точка на залива. През 1840 г ферибот се движеше по този маршрут и в двете посоки. Това улеснява транспортирането на хора и стоки.

 Въпреки това, желанието на хората е да се изгради мост, което според експертите е почти невъзможно, поради дълбочината на 150 m в средата на протока и силните ветрове.

През 1916 г. в бюлетинът на Сан Франциско излязла статия, публикувана от младия студент Джеймс Уилкис, която представлявала предложение за изграждане на мост. Въз основа на проекта градския архитект Майкъл Шонеси счита, че изграждането му ще струва около $ 100 милиона, но това е цена, която градът не може да си позволи. Проектът обаче остава в папката в долната част на шкафа, но остава отворен за предложения от експертите, които могат да предложат възможности и варианти за неговото изграждане на по-ниска цена. Младият инженер Йозеф Щраус отговаря почти веднага, заявявайки, че може да се изгради мост само 25-30 милиона долара.

 

 

На 28 юни, 1921 г. Щраус изпраща своето предложение. Проект за обект, състоящ се от две стабилни скоби между двете страни на протока, свързани с централна сегментна част за окачване. Разходите за изграждането му възлизало на 27 милиона долара. Местните власти решили да продължат работата по проекта, но при условие - да се промени дизайна на моста и да проведат консултации с няколко специалисти. В крайна сметка, Щраус решил, че най-добрият вариант е да се направи висящ мост.

 

 Скицата на младия инженер била представена публично обществена година и половина по-късно. Няколко институции, включително фериботната компания били против. Яростен противник на проекта била и американската служба на Министерството на отбраната, защото според нея строителството на моста ще се отрази на движението.

 

 

В действителност, точно тази агенция била собственик на земята, върху която трябва да се изгради центъра. Разбира се, не липсват поддръжници, като един от най-гласовитите са автомобилната индустрия. За тях, изграждането на по-добра пътна инфраструктура е равно на засилване на търсенето на автомобили. В крайна сметка, на военното ведомство се съгласява и предоставя необходимата земя за строителството.

 

 

Щраус е назначен за главен инженер, отговарящ за цялостния проект и строителството на моста. Помощниците му  са архитектите Ървинг Мороу, Чарлз Aлтън Eлис и Леон Mойсееф. Mойсееф изработил основната конструкция, която се основава на неговата "теория на еластичността", в която  тънкия и гъвкав способ са по-устойчиви на вятъра. Проектът се финансира чрез емитиране на държавни облигации през ноември 1930.

 

 

През 1932 г. основателят на Банката на Америка Амадео Джанини купува ценните книжа, за да помогне на местната икономика. Първата копка била  на 5 януари 1933, повече от десет години след публикуването на плановете строежа на моста. Golden Gate Bridge е завършен на 27 май 1937 г. Празникът е продължил цяла седмица, като в първия ден от пускането му през него са преминали близо 200 хиляди пешеходци. Леките и товарни автомобили са били пропустати през моста на следващия ден.

 

 

Преди изграждането на Verrazano Bridge Nerouz в Ню Йорк през 1964 г., Голдън Гейт е най-дългият висящ мост в света. Днес е деветият, и най-дългият висящ мост е построен през 1998 г. в Япония, Акаши Кайкио.

 

« назад към статиите