Замъкът на Дракула

Замъкът на Дракула 

Замъкът Бран (Румъния), често се споменава като Замъкът на Дракула. Много хора предполагат, че замъкът бил на Влад Цепеш, който бил владетел на Влашко, и в днешно време е по-известен с филмите за вампири и Дракула. Ние знаем от историята, че замъкът е построен по заповед на Луи I в края на 14 век от местните жители със собствените им пари, като царя обещал да бъдат освобождени от данъци в продължение на няколко века. Крепостта е била предназначена за защита на южните покрайнини на Трансилвания. Той също така играел ролята на митническо бюро, където търговците бяха принудени да плащат данък върху стоките си.

 

 

Крепостта има четири нива, свързани със стълбище. В необятността на този замък е лесно да се загубиш, тъй като стаите и коридорите са един лабиринт.

 

 

Предполага се, че има и подземна стая, входа на която е скрит в кладенец във вътрешния двор. Замъкът е имал много собственици. В началото бил Мирча Стария, след това са жителите на Брашов и Хабсбургската империя. Според една легенда, Влад Цепеш прекарал нощта тук, по време на походите си.

След провъзгласяването на Румънската империя жителите на Брашов дали на кралица Mария Румънска замъкът Бран като подарък за нейния принос за развитието на страната и съдействието и за обединението на румънските провинции.

 

 

Оттогава сградата е била лятната резиденция на кралицата. Мария  възстановила замъка. С реставрацията бил ангажиран архитект от Чешката република, Карел Лиман.

 

 

След промяната, замъка вече бил красива резиденция с градина, алеи, езера, фонтани и чайна.

 

 

След смъртта на Мария къщата е наследена от дъщеря и, принцеса Илеана. След изгонването на кралското семейство през 1948 г., замъкът става собственост на румънската държава и е изоставен. От 1956 г. на  замъка Бран е даден статут на Музей на историята на средновековното изкуство. Последвалата нова реставрация продължила почти седем години, 1987-1993.

 

 

И едва през 2006 г. замъкът е върнат като собственост на Доминик фон Хабсбург, който е потомък на законните исторически собственици - династията Хабсбург и принцеса Илеана.

 

« назад към статиите