Язовир Доспат

Язовир Доспат 

Язовир Доспат се намира на Западните Родопи. Той  е образуван по течението на  река Доспатска. На  82 километра от язовира е красивият планински град Смолян. Изкуственото езеро се простира на почти 19 километра в посока Сърница. Язовир Доспат е един от язовирите в България, които са на висока надморска височина. Той е  на 1200 метра над морското равнище. Площта му е 22 квадратни километра и е вторият по големина язовир в страната. Подхранва  се от река Доспатска, която тече и на територията на Гърция. Реката е с дължина от около 100 километра, а площта на нейния басейн е 633 квадратни километра. Речните  източници са разположени на височина по-голяма от 1600 метра в Родопите.

 

 

Първоначално язовирът е обособен като изкуствено езеро с цел предоставяне на електроенергия на град Доспат. Въпреки това, днес язовирът е една от най-посещаваните забележителности в района. 

 

 

Бреговете му обрасли със стари борови гори, а в  изкуственото езеро, обитават  различни видове риба, което го прави чудесно място за риболов. Тук може да се хване пъстърва (дъгова и речна), костур, шаран, каракуда.

 

 

Въпреки това, възможносттите  да се доберете до язовир Доспат не са много. Четири са  основните планински пътища, които свързват изкуствения воден басейнс останалата част от страната. Единият път започва и минава през град Батак, вторият тръгва от Велинград за Сърница, третиятпреминава през Девин, а четвъртият от Гоце Делчев и право до Доспат.

 

Фотографии: Огнян Немски

« назад към статиите