Световна купа по ски - Банско

Световна купа по ски - Банско 

Зимата на 2012 г. Зимен празник.  Новият ски сезон в Банско  се очертава да бъде изключително интересен,истински празник!  Предстоят състезания за Световната купа по ски през февруари.За първи път в историята на ски спорта в България ще пристигнат за състезанията всички най-добри скиори на планетата в рамките на един сезон – и мъже, и жени. Очаква се за стартовете да пристигнат 180 скиори за двата старта. Сред тях се нареждат именити представители на най-популярния зимен спорт като Линдзи Вон, Ане Першон, Лизи Гьоргъл, Мария Риш, Тед Лигети, Кристиян Нойройтер, Ивица Костелич.

Програмата е: - 18, 19 .02.2012  - GS, SL - MEN

                         25, 26 .02.2012 - DH, SG - WOMEN

Първи старт - на 18-19 февруари. Банско ще е домакин на състезанията за Световната купа по ски алпийски дисциплини – слалом и гигантски слалом  за мъже. Мъжете ще се спускат по пистата „Алберто Томба". 

Втори старт - на  25 и 26 февруари  са състезанията за Световната купа за жени в дисциплините спускане и Супер Г.  Жените ще се състезават по новото трасе за скоростни дисциплини, което ще носи името на 5-кратния световен шампион Марк Жирардели. Организаторите очакват състезанията да бъдат наблюдавани от около 600 милиона телевизионни зрители от целия свят, което ще бъде реклама за България и за Банско, който е  най-динамично развиващият се ски курорт в Югоизточна Европа. На стартовете се очакват над  40000 зрители. Седмицата между двете състезания  ще бъде изпълнена с интересни прояви, с които гостите ще се забавляват - концерти, игри за феновете и други.

 

 

Отново е зима. Зимата на 2015г. От 28 февруари до1 март  в Банско ще се проведе втория етап от  Световната купа поски алпийски дисциплини при жените. Решението беше взето от комисията насрещата заСветовната купа в Дубровник. Състезанието ще се проведе в две дисциплини: Супер гигантски слалом и Суперкомбинация. Световната купа ще завършив средата на март 2015 във френския град Мерибел.За правото да бъде домакин на Световната купа Банско се бореше с престижнияшвейцарскипланински курорт Сейнт Мориц, който ще бъде домакин на състезаниетапо-рано.Банско има отлична репутация и отдавна е част от семейството на курортите, които вземат домакинството на световното първенство. Всяка година има слалом и суперкомбинация, с участието на известни спортисти. През 2012 г. в курорта започва да организира успешно състезанията за мъже и жени. Курортът е включен в календара на Международната федерация по ски спускане и през сезон 2015-16 Купата ще се проведе тук, в спускане и супер гигантски слалом за жени. Програмата е:

27 и 28 Февруари 2015 - Super G

1 март, 2015 - Суперкомбинация

Този път Банско ще вземат участие най-добрите жени в света - майстори на ските, като Ана Фенингер, Тина Вайратер, Линдзи Вон, Лара Гут.

« назад към статиите