Карнавалът в Рио де Жанейро

Карнавалът в Рио де Жанейро 

Карнавалът в Рио де Жанейро  - това е едно шоу , което е от най-известните  в света. Той обикновено се провежда в края на зимата или началото на пролетта. Какво в този карнавал привлича хората от цял свят така, че да прославя Бразилия? 

Разбира се, техните екзотични костюми, дивите танци, общото забавление, ярките представления и уникалната музика. 

Този карнавал е феномен, уникален за Бразилия. Някои хора вярват, че трябва да го видят на всяка цена, най-малко веднъж в живота. Първият  карнавал се е провел през  1723. Историците смятат, че обичаят на Карнавала в Рио де Жанейро е пренесен от колониалисти от Португалия , които управлявали в Бразилия по това време. Празненствата по улиците били посветени на местен празник, подобен на други карнавали, които се провеждат преди Великия пост.

История на Карнавала

 

 Други европейски страни като Италия и Франция вече са взаимствали от ярките и  цветни костюми на бразилците за своите карнавали. Но горещата страст и безразсъдното забавление е типично само за бразилския темперамент. Бразилците се подготвят за това велико за тях събитие в продължение на една година.

Училища по самба

 

 

Карнавалът придоби популярността си по време на състезание на самба училищата. Тези самба паради се провеждат във всяка от четирите вечери на фестивала в Рио де Жанейро. Това шоу изглежда наистина грандиозно , благодарение на талантливите хореографи и танцьори, показващи костюми и оригинална музика. Самба училищата са напълно автономни и по този начин принадлежат към различни общности на Рио. Всяко от тях има свои собствени танцьори, хореографи и музиканти. Костюми , реквизит , музика и танци се създават от нулата. Всяка година  шест основни самба училища участват в парада. Те имат на разположение за своите изпълнения 80 минути и като цяло  продължителността е около 10 часа. Танцовите представления се провеждат последователно , като се започне с най- неопитните училища  и завършва с представянето на училището , което е спечелило през миналата година.

Място на провеждане на карнавала

 

 

В миналото фестивалът в Рио де Жанейро се провеждал по улиците на града. После, след като целият свят се втурнал да види бразилското чудо , събитието се премества в Самбодром - огромно бетонно здание, в средата което има широка алея, а около нея се извисяват трибуни , които могат   да поберат 80 хиляди зрители. Всички училища по самба излизат от единия край на алеята и докато стигнат до другия, зрителите могат да се насладят на горещите им зрелищни танци по около 80 минути.  

Карнавал в Рио де Жанейро

 

Фестивалът започва в петък. В същия ден се провежда  и  детски карнавал. През останалите дни  действието се развива през нощта. Зрителите започват да се настаняват на стадиона в 19:00 , а самото събитие започва не по-рано от 21:00 часа. Парадът продължава до 05:00 ч., така че преди да отидете на Самбодром си струва  добре да си поспите. Щастливците, които са там, ще се радват на ослепителен спектакъл с екзотични и секси костюми, шум, светлина и блясък .

 

 

За щастие, можете да се забавлявате и по улиците на града, където няма нужда да плащате входна такса. Безплатното шествие по улиците на града обикновено започва от всяка негова точка  и се насочва към Прайя-да-Ипанема. Веселбата продължава през всичките четири дни,  от вечер до сутрин .

Това велико събитие наистина си струва да се види!

 

« назад към статиите