Музей на виното

Музей на виното 

В моя роден град Плевен има уникални забележителности. Една от тях е Музеят на виното. Той е единствен на Балканите и е разположен в естестевена пещера. В една от многото естествени пещери в природния парк „Кайлъка“, които са близо до язовир „Тотлебенов вал”. Моят роден град Плевен е с многогодишни традиции във винопроизводството. Не напразно го смятат за важен и основен център в България за производство на вино. В Плевен, в далечната 1890–та е открито професионалното училище по лозарство и винарство, което е първото за страната. А известният Институт на виното е от 1902–ра.

Този уникален музей на виното е с много интересна архитектура. Пещерата, в която се помещава, има естествената форма на кръст. Отдавна идеята е била тук да бъде Панорама „Плевенска епопея”. Но естествената влажност на въздуха в пещерата е постоянна през цялата година и е много подходяща за съхраняване на вино. В този уникален музей на виното са обособени няколко зали. В една от тях могат да се научат интересни факти за историята на винопроизводството в България. В друга са изложени предмети и снимки.

Те са свързани с историята на винопроизводството, технологията и спецификите на сортовете по региони. Изложени са стари бъчви, древни съдове за прозиводство на вино, ритони, филаи и други съдове за пиене на тази божествена напитка, виното. Има и зала за дегустация.

 

 

Тук посетителят може да бъде сомелиер, да научи от лектор как да държи чашата с вино и защо точно така, как да се оцени виното по цвета, аромата, вкуса и послевкуса след отпиването му. Има и енотека, в която се съхраняват бутилки с вина, свъзраст от 30 до 90 години.

 

Всяка бутилка има етикет с годината на производство, марката на винотои региона, в който е произведено.

« назад към статиите