Света Нина

Света Нина 

Родена е, според източно - православната агиографската литература около 280 - та  година в Коластри, Кападокия. Баща й, Завулон, е бил роднина на Великомъченик Георги, а майка й Сузана е сестра на  Патриарха на Ерусалим.  Според легендата, заминава за Иберия (на територията на днешна Грузия), за да намери Хитон Господен. Нейната учителка  Нианфора й е разказвала за това, как Хитон Господен бил преместен от Ерусалим в Мцхета. Но основната цел, която й е възложена от самата Пресвета Богородица, е да просвещава Иберия. Нина искаше да отиде в страната, в която се намира Хитон Господен, за  да открие гроба на Сидония, която  е бил погребана с Хитона Господен, да се поклони пред Хитон и след това се посвети на проповядване на Евангелието на жителите на Иберия. Бог се явил на Света Нина в нейните видения, благословил я, а  Дева Мария като по чудо й подала кръст от лоза.

Според "Житието на Света Нина, в 303 - та, спасявайки се от преследването на римския император Диоклетиан, Света Нина, Рипсимия, Гаиания и няколко девойки - християнки избягали. Когато те вече са на територията на Армения, цар Тиридат получил писмо от Диоклециан, в което се говори за беглеците и за необичайната красота на  Рапсимия. Царят на Армения  поискал да притежава красавицата, но му било отказано, поради което той наредил да погубят всички девици. Спасена била само от Света Нина. И сама тя продължила по пътя си в Иберия.

Нейната проповед доведе до Христос цяла Грузия. Починала е на 14 януари, вероятно около 335 година. Мощите й се държат под ключ в женския Бодбийски манастир в Кахети, Грузия.

TEXT.RU - 100.00%

« назад към статиите