Манастир „Света Марина“ село Ботево, Варна

Манастир „Света Марина“ село Ботево, Варна 

Ботевският манастир "СветаМарина", на 35 километра от Варна,възниква в средата на 19-ти век, около лековит извор, който е бил собственост на турски бей. Той решил да построи сарай на мястото, но при разкопките бил изкопан кръст с надпис "СветаМарина". Турчинът продал цялата местност на дядо Лечо от селоБотево, който от своя страна я подарил на бъдещия манастир. През 1844г. е построен параклис и две къпални до извора. 
След 9-ти септември 1944г. Ботевският манастир запустява, за да възкръсне за живот в последните години. С финансовата помощ на Варненския и Великопреславски митрополит Кирил и на сем. Петрови от Варна, са ремонтирани параклиса и двете къпални. Построени са и четири стаи за поклонници, както и магерница към тях. 

 


Традиция е било на храмовия празник да има сбор. Стари и млади отивали най-напред в параклиса, за да запалят свещ, да се помолят за здраве и упокоение на близки и сродници. После се отбивали в къпалните, откъдето вадели с кепчак вода и пиели за здраве. По отколешна традиция, някои са “пренощували в параклиса”. На празника, след св. Божествена Литургия и водосвета, гостите са се къпали за здраве.

 

 

« назад към статиите