Хорът "Турецки"

Хорът "Турецки" 

Хорът Турецки (арт група), е  музикална група под ръководството на заслужилия артист на Руската федерация Михаил Турецки. През 1989  випускникът на Руската музикална академия Михаил Турецки бил изпратен да организира мъжкия хор на Московската синагога. Първа репетиция на хора се е провела през септември 1989, а първото публично изпълнение - през пролетта на 1990. Първото турне се е провело в Калининград и Талин. През същата година е  имало и концерти в Ленинград (голямата зала на Консерваторията) и Москва (в синагогата). През 1991  групата е на турне във Франция и в Обединеното кралство. Хорът пее под името "Еврейски камерен хор." Изявявата на хора в синагогата на Ерусалим показа, че хорът е с недостатъчен репертоар, но звучи много по-добре, отколкото хора на тази синагога. През 1993  Михаил Турецки е награден от  Американската асоциация за музикално изкуство със "Златна корона Cantor World" - (само 8 души в света са наградени с това отличие).

 

През 2003  хорът вече има модерно име: Арт група "Турецки хор". Това е по време на концерт, посветен на Деня на Украйна и Русия. Промени са направени  и в репертоара. Еврейската литургия (например, "Кадиш" или "Kol Nidrei", една песен на идиш и иврит), съставляват значителна, но не е основна част на програмата. Появяват се  произведения на западната и руската естрада, градски фолклор (например, "Мурка"), операни арии, православна литургия (например, молитвата "Отче наш"). В книгата си "Хормайсттор" Михаил Турецки пише, че той не веднага е намерил разбиране за тези промени сред своите колеги в хора, но постепенно всички солисти са се съгласили да променят репертоара. През същата година, няколко членове на хор (Апайкин, Калан и Астафуров) напускат хора. Приети са  двама нови вокалисти - Борис Горячев и Игор Зверев.

 

 

През януари 2004  се проведе концерт "Десет гласове, които разтърсиха света" в концертната зала "Русия" с участието на руски звезди. През ноември 2004 има още концерти: "Когато хората пеят" в Израел (Хайфа и Тел Авив). Малко след това, в началото на Декември 2004 са концертите "Когато хората пеят" в Кремълския  двореца на конгресите с Ема Шаплин и Глория Гейнър. През януари 2005 хорът направи едно турне в САЩ  с  концерта "Когато хората пеят" (Сан Франциско, Лос Анджелис, Атлантик Сити, Бостън и Чикаго), а през 2005-2006  - турне с програмата "Роден да пее" в градове от страните от ОНД. През декември 2006  концертите на хора са  с новата програма "Музиката на всички времена и народи" в Кремълския  двореца на конгресите. След това, през периода 2006-2007 е на турне в градове в Русия и страните от ОНД. През октомври 2007  хорът напуска  Артур Кейш, който е заменен от Константин Кабо (Кабанов), преди това участвал в главните роли в мюзикъла "Норд-Ост", "12-те  стола" и "Ромео и Жулиета". В началото на 2009  екипът по собствена воля напуска Валентин Суходолец, той бил заменен от Вячеслав Фреш.

 

« назад към статиите