Моят Плевен е трети в Европа

Моят Плевен е трети  в Европа 

Всеки съвременен сравнително голям град има своята пешеходна зона. Обикновено това е централната му улица. А централната пешеходна улица в моя Плевен е с дължина от 1 450 метра. Със своите 1450 метра тя се нарежда на трето място в Европа. Един друг български град, Пловдив, грабна първенството в тази категория  - със своята  улица, забранена за автомобили от 1 750 метра. Така историческият български град под тепетата остави зад гърба си доскорошния първенец – столицата на Дания – Копенхаген. Там участъкът за пешеходци е с дължина 1 700 метра. Но нека се вземе предвид, че той обхваща четири улици за пазаруване и разходки. Затова Плевен спокойно можеше да бъде  на второто място.

 

 

Защото гордостта на България и Пловдив за най-дълга пешеходна улица в Европа трая малко. В Москва беше открита пешеходна зона, която се простира на 6,5 километра.

 

 

Пешеходната зона в нашия град Плевен започва от улица „Асен Халачев”. Там е началото на известната за плевенчани Стара главна. Минава през цялата централна част и свършва до сградата на  Втори Диагностично – консултативен център.

 

 

А ако пешеходната зона на Плевен се измерва не по дължина, а по площ, то моят град  може да претендира и за първото място. Тъй като към централната пешеходна зона влизат и три площада -  „Възраждане”, „Свободата” и „Стефан Стамболов”. Но нека да не бъдем максималисти. Третото място също ни е достатъчно. Сега очакваме с нетърпение приключването на големия ремонт.

 

 

По проект това трябва да стане в средата на ноември. Тогава ние, плевенчаните и гостите на града отново ще можем  да се наслаждаваме на приятна разходка под дърветата, необезпокоявани от автомобили. Освен сегашните стотина дървета очакваме да бъдат засадени и още 115 нови, сред които явор, японски клен, чинар, шистилии, албиции. Тогава зелените площи в тази част от пешеходната зона ще заемат близо 7 000 квадратни метра.

 

 

По материал на Антоанета Костова 

« назад към статиите