Девети септември 1944 г

Девети септември 1944 г 

Девети септември 1944 г. Каква е тази дата: ден на победата над фашизма и капитализма? Преврат или народно-демократична революция? Епохално събитие или лош ден за българската държава? 66 години по-късно все още няма ясен отговор на този въпрос. На снимки от онези дни се виждат възторжените лица на хората, които посрещат Червената армия победителка. Съветските военни части са минали Дунав, но не водят военни действия, защото никой не им оказва съпротива. На други фотографии са народните партизани, слезли в градове и села от Балкана, пушките им закичени с цветя. Но подобни снимки има и от посрещането на синеоките рицари – войниците на Вермахта... И едните и другите са посрещани с хляб и сол на Орлов мост...Отечествено-фронтовското правителство спасява България от война със Съветския съюз. То обаче свиква Народния съд още през декември 1944 г. Пак то отваря и лагерите на смъртта. В името на прогреса, на добруването на българския народ и победата на комунизма. В партизанското движение до 9 септември 1944 г. загиват около 9000 партизани и ятаци. Повечето от тях са почтени хора, недоволни от властта, от живота, който водят, от мизерията. Искат нов живот. Получават го, но той носи нови жертви, нови безумия, обещания и лъжи. 

 

 

Девети септември. Запомнете тази дата. Тя ни трябва, за да не забравяме какво се е случвало в България. И да си вземем поуки. Иначе на бихме направили и една крачка напред. 

Какво става на днешния 9 септември, в света?

Германия да се заеме с решаването на кризата в Европа или да излезе от еврозоната, вместо да се опитва да изгони оттам Гърция. Тази радикална идея лансира финансистът Джордж Сорос. Германия трябва да поеме кормилото и да проведе политика, стимулираща растежа, да затвърди политическия съюз и да насърчи споделянето на бремето. Тя трябва да приеме цената на своето лидерство или да напусне еврозоната доброволно, за да се запази Европейският съюз, смята Сорос.

Пожарът, който вече няколко дни е активен и обхвана голяма повърхност в планината Кърчин в Албания, се разпростира и на територията на Македония, в землището на село Банище край Дебър.Според албанските противопожарни служби огънят е обхванал стърнища и суха трева, но има опасност да се разпространи и върху обширни горски площи в района.

Вълна от атентати окървави Ирак. Над 51 души загинаха и десетки бяха ранени при 16 отделни нападения, извършени от екстремисти тази нощ на територията на Ирак.При най-тежкия инцидент в град Дуджаил въоръжени нападатели и атентатор самоубиец с автомобил нападнаха военна база и убиха 11 войници.

Най-старата банка в Италия и в света устоя векове на войните, на фашизма и на други катаклизми, но днес е в затруднено положение заради финансовата криза в еврозоната, коментира в. "Дейли телеграф".Банката Монте дей Паски ди Сиена в град Сиена е основана през 1472 г., когато Америка все още не е била открита.

А на 9 септември миналата година?

« назад към статиите