Най-българският ден - Ден на освобождението на България - Трети март - Празници

Най-българският ден - Ден на освобождението на България - Трети март - Празници 

    За първи път се чества на 19 февруари 1880 г. (3 март нов стил) като "Ден на възшествието на престола на император Александър Втори и заключение на Санстефанския мирен договор".
Санстефанския мирен договор е подписан на 19 февруари 1878 г. между Османската империя и Русия  в градчето Сан Стефано. С него  на Руско-турската освободителна война от 1877–1878 г. се слага край. Договорът е  предварителен и подлежи на одобрението на останалите Велики сили. Според Санстефанския мирен договор, освободена България е княжество, което е автономно, плащащо данък и васално със свое народно правителство и войска. Площта на Княжество България е около 170 000 кв.км. В територията на новото Княжество България влизат Северна България, като Северна Добруджа преминава към Румъния, Македония, като Халкидическия полуостров и Солунско остават за Турция, и  Тракия  без Одринската и Гюмюрджинска части.
 3 март се празнува като Ден на освобождението на България от 1888 г.. За първи път се чества по нов стил на 3 март 1917 г. През 1990 г. на първото заседание на 9-тото Народно събрание денят 3 март е утвърден за национален празник на Република България.

Честит празник, България!

 

« назад към статиите