Гай Юлий Цезар

Гай Юлий Цезар 

Европейският съюз официално въвежда  обща валута, евро, с намерение и цел чрез нея да отпаднат икономическите граници между отделните нации, които обединява. И така  обединява континента Европа под общи правила. Това става през  2002 г.  Но повече от 2000 години преди това живее един човек,  който e мечтал за същото. Това е Юлий Цезар - една от най-обаятелните политически фигури в историята.
Юлий Цезар се е отличавал с най-разнообразни дарования. Чудесен политик, блестящ военачалник, превъзходен оратор и писател. Книгата му "Commentarii de Bello Gallico ", в която описва покоряването на Галия, отдавна е смятана за литературна класика. Според много изследователи е най-увлекателното и интересно произведение на латинската литература. Цезар е храбър, енергичен и красив. Славел се е като донжуан. Най-прочутото му  любовно приключение е връзката му с Клеопатра.
Характерът му често е подлаган на критика. Властта го привлича силно и несъмнено е използвал политическите си позиции, за да забогатява. Но за разлика от повечето амбициозни политици не бил  двуличен и не си служил с измама. Бил е безмилостен и брутален, когато воювал срещу галите. От друга страна, е проявявал небивало великодушие към разгромените си римски противници.
Доказателство за престижа, който носи неговото име, е фактът, че както германската имперска титла  кайзер, така и руската цар произхождат от думата „цезар“. Той винаги е бил далеч по-известен от своя родственик Август Цезар, истинския основател на Римската империя. Само че действителното влияние на Юлий Цезар върху историята не е равностойно на голямата му слава. Най-голямото постижение на Цезар е покоряването на Галия. Завладените от него територии остават под римско господство близо пет столетия. През този период те напълно са романизирани. Приемат римските закони, обичаи и език, а по-късно и латинското християнство.

« назад към статиите