Технологии - През Новата 2012 г. технологиите ще навлязат още по-масово в живота ни

Технологии - През Новата 2012 г. технологиите ще навлязат още по-масово в живота ни 

Въпреки кризата и бюджетните ограничения в много сектори, кабинетът е решен тази година да внедри най-малко 100 нови електронни административни услуги за гражданите и бизнеса. Услуги, които наричаме електронно правителство и ще се предлагат от държавата денонощно в интернет пространството, седем дни в седмицата - без почивен ден.
Така ще пестим време, обикаляне на различни институции, ще намалим бюрокрацията и понякога изключително досадния и изнервящ контакт с чиновника. Тази година ще бъде даден старт и на най-новия правителствен проект - всички, които искаме да общуваме с държавата онлайн, да се снабдим с нов документ с чип, наречен електронен идентификатор. Жаргонно, който иска ще си има вече и електронна лична карта.
Тази година към абревиатурите от технологични и мобилни новости - като GSM, WiFi и 3G, мобилните оператори у нас прибавят още едно съкращение LTE. Звучи ви непознато, но това е най-новият технологичен писък за високо скоростен мобилен интернет и обмен на данни. Числи се към така нареченото четвърта генерация мобилна технология. С LTE ще ползваме много по-бърз мобилен интернет.
За сравнение, LTE интернетът, спрямо 3G-мобилната мрежа, ще е около 15 пъти по-бърз. България е сред петте държави в евросъюза, в които мобилен оператор успя да стартира безжичната LTE-технологията. След Швеция, Финландия, Германия и Австрия. С този тип мобилна мрежа средно голям видео файл с филм може да бъде изтеглен на един компютър за минута. С такъв интернет онлайн телевизията се излъчва и приема през мобилната мрежа с няколко милисекундни закъснение, без да насича картината. LTE обаче е толкова нова технология, че, за да се вържете към мрежата с преносим компютър ви е нужно допълнително устройство. Едва от няколко месеца се произвеждат таблети и телефони, които да се свързват с новите мрежи. До края на годината вече ще знаем и как ще изглеждат българските карти с вграден електронен идентификатор - електронното ЕГН, с което компютрите на администрацията ще ни разпознават. Българските граждани няма да бъдат задължавани да си вадят такава карта с електронен идентификатор. Това ще става по желание. Гражданите в Естония, Испания, Португалия и Белгия от няколко години имат карти с такива чипове.
Амбицията е след време с електронните карти българите също да могат и да банкират.
И това не е всичко. От тази година държавата трескаво ще се готви през септември 2013 г. да стартира цифровата ефирна телевизия. Ново поколение телевизионни кули, наречени цифрови мултиплекси, ще излъчват в цялата страна десетки висококачествени телевизионни програми, напълно безплатно.
За да гледате голям брой телевизионни програми през ефирна цифрова телевизия трябва да имате нов модел телевизор.
Домакинствата в отдалечени селища на страната, които нямат достатъчно пари да си купят нов телевизор и имат стар аналогов, ще получат безплатно от държавата така наречения цифров сет топ бокс. Той ще преобразува цифровия ефирен сигнал в аналогов. Така цифровата телевизия ще е достъпна и за най-бедните семейства.

 

Сподели

 « назад към статиите