София - Народен театър "Иван Вазов"

София  -  Народен театър "Иван Вазов" 

Не може да дойдете до София и да не посетите поне една постановка в Народния театър "Иван Вазов". Само като погледнете към уникалната фасада на сградата, няма как да не ви се прииска да влезете вътре и да погледате талантливите български актьори. Истината е, че интериорът ще ви смае не по-малко от външния изглед на театъра. Той е построен още през 1904 г., когато драматичната трупа "Сълза и Смях" приема името Български Народен Театър. Проектиран е от виенските архитекти Херман Хелмер и Фердинанд Фелнер, , което веднага обяснява пищния виенски стил, в който е решена сграда отвън и отвътре. Завършена е в края на 1906 г. и е открита за представления на 3 януари 1907 г.
 След злощастно събитие през 1923 г., когато цялата сграда е унищожена, нейното възстановяване се прави през 1929 г. от немския архитект Мартин Дюлфер. По време на бомбардировките през 1944 г. Народният театър отново претърпява тежки поражения и следва реконструкция от 1971 до 1975 г. Но освен история в цифри, театърът има изключително богата културна история.

 

Виртуален тур

 


Народният театър има три зали. Зрителната зала на голямата сцена има 750 места и на нея се поставят всички премиерни и значими постановки. Освен нея има камерна зала със 120 места и още една сцена с капацитет 70 места. Сградата е построена в близост до бившия княжески дворец в столицата, днес Национална художествена галерия. През 1923 г. по време на представление избухва пожар, който нанася големи поражения. Театърът е възстановен окончателно през 1929 г. по проект на немския архитект Мартин Дюлфер и на българския строителен инженер, завършил в Мюнхен, Кирил Чапаров. По време на бомбардировките в столицата (1943–1944 г.) е засегнат сериозно, но е възстановен още през 1945 г. Последното му преустройство е през 1971–1975 г., когато се създава и специална камерна зала.
През 2007 г. бе извършен ремонт на фасадите, покрива, пластиките и други части на театъра. При боядисването на фасадите е използвана боя със съдържание на каучук, повишавайки издръжливостта ѝ от атмосферните влияния. Позлатените декоративни елементи по фасадата са покрити с нови листове златно фолио.

 

 

National Theatre "IVAN Vazov"- Sofia Slideshow: PEPA’s trip to Sofia was created with TripAdvisor TripWow!

 

 

 

Яндекс.Метрика seosprint
« назад към статиите