Пълно лунно затъмнение и дъжд от падащи звезди - Наука

Пълно лунно затъмнение и дъжд от падащи звезди - Наука 

 

Пълно лунно затъмнение и дъжд от падащи звезди ни очакват през следващата седмица. На 10 декември ще можем да наблюдаваме как Слънцето, Земята и Луната се подреждат в една линия и нашата планета засенчва естествения ни спътник.
Пълното лунно затъмнение ще се вижда от България в последната му фаза - от 16,50 часа до 18,20 часа. Може да се наблюдава с невъоръжено око, но при ясно време и обикновен бинокъл може да се покажат повече детайли от небесния спектакъл.
Един добър съвет, за да виждате добре изберете място за наблюдение с открит нисък хоризонт в посока изток.

                         
Само 4 дни след пълното лунно затъмнение, на 14 декември, ще ни гостува метеорния поток Джеминиди, което е обещание за красив звездопад. Очакват ни около 100 метеора на час - това са частици от угаснала комета, изгарящи при навлизането в земната атмосфера. Най-доброто време за наблюдение ще бъде през втората половина на нощта, до разсъмване.

Много известни чужди и родни астролози ни информират за това  изключително романтично събитие, на което ще станем свидетели през следващите дни. Потоци от „падащи звезди“ ще ни радват през нощите на 13 и 14 декември, съобщават специалистите. Тогава на изток след полунощ ще се наблюдава максимумът на метеорния поток Джеминиди.

Това е един от най-красивите потоци – с прелитащи до 60 метеора за час, обагрени в различни цветове.

Всеки знае и вярва в старата максима, че видиш ли падаща звезда, всичко което си пожелаеш, ще се сбъдне. Тази година гледката ще е особено впечатляваща.Звездите ще бъдат особено ярки, защото няма да пречи блясъкът на Луната. Според прогнозата на японските астрономи през предстоящите дни на небето ще проблясват по 30-40 падащи от изток на запад звездни късове на час.

Джеминидите са метеори в съзвездието Близнаци. Предполага се, че източникът им е откритият през 1983 г. астероид 3200 фаетон. Той се смята за угаснала комета. Интензивността на джеминидите се усилва през последните години и в момента достига около 120-160 метеора на час при оптимални условия за наблюдение.

От дълбока древност хората следят подобни събития, описват ги и ги изучават. Метеорният поток е светлинно явление, причинено от малки частици, които навлизат в земната атмосфера. Повечето от тях не са по-големи от песъчинки. Те са получени от разрушаването на комети, при което се появяват множество метеорни тела. Това са ледени и прахови частици, които продължават да се въртят по предишните си орбити.

 

Поделиться

 « назад към статиите