Етнографски комплекс „Златоград“

Етнографски комплекс  „Златоград“ 

Етнографски комплекс  „Златоград“ е отварен за посетители през 2001г. в  старата част на града.Кварталът е запазил възрожденския си облик ие архитектурен резерват. Къщите са  150-годишни , хубави, бели, с кръгли комини, прохладни чардаци.Акалдаръменитеулички са романтични – това е старият град.Съвсем естествено е в негода  намери място Етнографският комплекс.

Тук занаятчийските работилници са 9 и в тях са възстановени характернитезанаяти за този регион – гайтанджийство, терзийство, тъкачество, сарачество, дърворезба, грънчарство, ножарство, златарство и цървулджийство. Посетителите могат да наблюдават работния процес на майсторите, а ако искат и да се опитат да изработят нещо. 

 

 
 

В една от най-хубавите къщи в квартала се помещава и Археолого-етнографския музей. В кафенето„Стария град“ще ви приготвят атрактивно въртяно кафе - на нагорещен пясък и подсладено със златоградска баклава с локум. Майсторлък, внесен от Сирия и прилаган с мурафет и фокус към клиента, заедно с прочутата баклава с локум - това е една от атракциите, които не трябва да се пропускат в етнографския комплекс на Златоград!

 

 

 

Яндекс.Метрика seosprint
« назад към статиите