Разград - градовете на България

Разград - градовете на България 

В живописната долина на река Бели Лом, разсичаща на две града е кипял бурен живот още през времето на древните траки. За това свидетелстват трите праисторически селищни могили, тридесетте надгробни могили и историческите находки в местността "Хисарлъка" източно от Разград. Векове по-късно върху руините на тракийското селище римляните изграждат стратегическия град крепост Абритус, свързал името си с кръвопролитната им битка с готите през 251 г., в която загива самият император Дерий Траян.От времето на тази древна цивилизация днес са 835-те (4 кг) златни монети от V век. Това е най голямото златно монетно съкровище в България. Притежание на местния исторически музей са също Златният Пегас, колективната находка от тракийски бронзови релефи и др. Предисторически селища и тракийски надгробни могили в околностите на Разград свидетелстват, че той е стратегически, административен и икономически център от древността до днес. В близост до града се намират останките на основания още през I-ви век пр. н. е. античен град Абритус, играл важна роля в някогашната Римска империя. Разград запазва ролята си на важно военно, а по-късно търговско и културно средище и в рамките на Османската империя.

 

 

Часовниковата кула - Построена през 1864 г. на мястото на стара кула от ХVІІІ век. Отличава се от другите часовникови кули в страната с дъгообразните си корнизи и куполен покрив, които я приближават до черковната архитектура.

 

   

 

Централната градинка около часовниковата кула е приятно място за отдих, много красива и вечер.

 

 

Скулптура Майстор Манол се издига в центъра на града. Според легендата, майстор Манол е бил затворен от турците във висока кула, но със сръчните си ръце е успял да изкове криле и да избяга. Затова наричат майстор Манол Българският Икар. След тази случка фолклора ни отвежда на юг в село Маноле. Според другата легенда, майстор Манол е построил хан в близост стар римски път и по този начин положил основите на селото. Маноле е разположено в един от най-плодородните райони на България. Разстоянието от Пловдив до селото е по-малко от 20 км.

 

 

 

Друг интересен обект  на площад „Възраждане" е войнишкият паметник на загиналите войници от Разград във войните за национално обединение 1912 – 1918 г. и Отечествената война 1944 – 1945 г.

 

 

С невероятно красива бронзова скулптура на Свети Георги.

 

 

Църквата „Свети Николай Чудотрорец” - Построена е през 1860 г. и преустроена през 1903 г. Тя е една от най-внушителните представители на църковната архитектура от средата на ХІХ век. Намира се в квартал "Вароша".

 

 

Момина чешма - Един от символите на града. Това е оригинална и изящно изработена чугунена скулптура на девойка в класически стил и е единствената подобна женска фигура в България.

 

 

      

« назад към статиите