Древният град Мачу Пикчу

Древният град Мачу Пикчу 

Археологическият паметник Мачу Пикчу в Перу беше обявен за победител в "Седемте нови чудеса на света"  на 7 юли, 2007. в Лисабон.

Градът се смята за мистично място, създаващо позитивна енергия и впечатляващо със своята здравина и сила на своите структури. Много е писано за това място, но все още Мачу Пикчу остава за всички една велика загадка. Мачу Пикчу в превод от кечуа означава "стар връх". Сред  хората, той е известен като "изгубения град на инките".

Градът се намира на височина от 2400 метра над морското равнище. Той се намира на 1000 метра под град Куско. След поражението на империята на инките от испанците, градът е изоставен и повече от 400 години е в руини. Дълго време съществуването на "изгубения град на инките" се разказвали само легенди. Никакви писмени споменавания на града не е имало. До сега  все още е загадка, къде и защо са изчезнали всичките негови жители през далечната 1532.

 

 

Съществуването на града става известно едва в началото на XX век. През 1911 гид на име Mелчор Aртеага довел американския историк и преподавател в университета в Йейл,  професор Хирам Бингъм до Мачу Пикчу. При пристигането в Мачу Пикчу, той намерил фермерите, които живеят там. В допълнение, града вече бил посещаван от фенове на атрактивните забележителности, написали с въглища своите имена върху стените от гранит.

 

 

Виртуален тур

 

Въпреки откритието на Хирам Бингаъм, Мачу Пикчу останал недостъпен за туристи  в продължение на почти 30 години. Докато археологическата експедиция, която работила тук, не е намерила на Пътя на инките, извиващ се през долината към цитаделата.

 

 

 

Виртуален тур

 

Има Сумак – славеят на Андите

 
« назад към статиите