Араповски манастир "Света Неделя" – Манастири

Араповски манастир  "Света Неделя" – Манастири 

Араповският манастир " СветаНеделя” се намира на 8км. североизточно от град Асеновград, близо до село Златовръх (Арапово). "Света Неделя“е един от малкото манастири в България, които са построени в полето, а не в защитата на планината. Единствен по рода си в страната, манастирът е построен по време на Османското владичество на България. Според легендата, водата от аязмото на манастира излекувала любимата на местния Турски владетел Арап бей и той от благодарност дарил земя до лековития извор и разрешил изграждането на манастир. 

     Първоначално манастирът е основан като монашеско общежитие край аязмото през 1856 г. До 1863 г. се оформя като цялостен манастирски комплекс. Построен е с дарения на родолюбви пловдивчани като противопостявяне на асимилаторските опити на Гръцката църква.

 

 

Манастирският комплекс е строен от родопски майстори от село Югово, начело със Стоян Узунов (Гудевски). Манастирският храм е построен през 1859 г, както може да се види от надпис над западната му врата. Храмът представлява внушителна трикорабна, триабсидна каменна постройка, като външните му стени са облицовани с каменни блокове. Шест каменни колони поддържат купола, а подът е покрит с мраморни плочки. Олтарният иконостас и четирите малки икони при колоните също са дело на майстор Узунов. Стенописите, от своя страна, са изработени от известния възрожденски художник Георги Ганчов – Зографина, близък приятел и съратник на Васил Левски. Отначало Ганчов работи заедно с учителя си Алексий Атанасов, но по неизвестни причини по-късно, едва 18-годишен, довършва сам църквата. В храма са изобразени повече от 150 сцени.

 

 

За първи път в българската монументална живопис са изобразени животът и делото на светите братя Кирил и Методий. Това е направено в цикъл от 10 последователни теми, като образите на светците не са канонизирани, а изглеждат изключително жизнени. 

      

Една от най-ценните икони на манастира е тази на Света Богородица, която се смята за чудотворна. Може да се види вдясно от южния вход. Нарисувана е така, че погледът й винаги следва богомолците. 

     Най-оригиналната постройка в манастирския комплекс е кулата на Ангел войвода – един от най-известните хайдути от този край. Според преданието, той лично е заръчал нейното съграждане. Кулата е правоъгълна и е използвана за наблюдателница и жилищна постройка. Първите два етажа са каменни с тесни прозорчета, приспособени за бойници. Третият етаж представлява жилищната част с дървено-паянтова конструкция и силно издадени еркери. Тук има четиристаи, които понастоящем се отдават под наем на посетители на манастира. Извън двора недалеч от северния вход се намира старото аязмо. Около него е построен първият параклис, запазен и до днес. Параклисът е изографисан също от Георги Ганчов, като това е станало през 1870 г.      

 

Манастирът е тясно свързан с просветната и революционната дейност в околността. През 1868 г. тук е открито училище за свещеници, наред със съществуващото училище за деца от околността. През 1871-1872 г. " Света Неделя” служи за едно от многобройните манастирски убежища на Левски.  

 

 

Яндекс.Метрика seosprint
« назад към статиите