Карлово - Градовете на България

Карлово - Градовете на България 

Колкото по-бързо се приближавахме до град Карлово, толкова по-заплашително надвисваше над нас планината. Карлово е разположен в подножието на най-високата част на Стара планина, където най-високият връх още малко и ще надмине  3000 м над морското равнище. И сега, през юни, по някои от върховете  добре се вижда сняг. Градът  ни поразява предимно с културата на своите жители. Всичко е чисто, всички са облечени почти като за празник, много елегантно и красиво. За два дни видяхме само двама мъже се разхождат през центъра на града в спортни панталони. От централната част на града, на около 15 минути нагоре по хълма - и ние бяхме в една от основните атракции на град Карлово, 15-метровият водопад Сучурум.

 

 

Той е стара река, която започва високо в планината. Реката тече през града, а водата в нея е ледена. Центърът е малък, но приятен и комфортен.

 

 

Град Карлово е разделен на две части - горна и долна. Сега разделението е условно, но в XIV век, когато областта е завладяна от османските турци, те са живели в горната, а българите - в долната част. Точно на границата на "турската" и "българската" част в 1485 година  турският военноначалник Карлъ Али бей построил  Куршум джамия.

 

 

Тя е архитектурен паметник на града. Историците смятат, че името на град Карлово произлиза от Карлъ Али бей: Карлъ’ова, - Земята на Карлъ. Върхът на икономическото и културно развитие на града е през Възраждането. Един от основните занаяти тогава, а и сега, е отглеждането на маслодайната роза, производството на световноизвестното розово масло, което се изнася в Англия, Франция и Турция. В Карлово е роден българският Апостол на свободата Васил Левски, организатор на национално революционно движение и създател на мрежата от революционни комитети за освобождението на България от османско владичество.

 

 

Къщата, в която е живял, сега е музей.

 

 

С най-приятни преживявания ние напускаме град Карлово. И поглеждаме към планината.

 

 

Нашият път е към град Казанлък, който  е столицата на Фестивала от розата.

 

 

 

Карлово през зимата

 

  

« назад към статиите